Στη «γωνία» περιμένουν τον Τσίπρα οι δανειστές
Μπορεί οι δανειστές, λόγω των εκλογών της Κυριακής, να δείχνουν «κατανόηση» προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο μετά τις κάλπες όλα είναι ανοιχτά.
Μέχρι και να... «τιμωρήσουν» την Αθήνα τόσο για το δημοσιονομικό πακέτο όσο και για την πρόθεσή να μειώσει μονομερώς το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ.
Αρκετοί εκτιμούν μία αύξηση της έντασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μετά τις εκλογές και μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει καθαρά, με μεγάλη διαφορά.
Μία κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μπορούν να ασκήσουν βέτο στα σχέδια της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Θα μπορούσαν επίσης να μπλοκάρουν περαιτέρω επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα στις αγορές και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αν και οι συνέπειες περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας (€27 δισ.) και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες.
Τα μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά αποτελέσματα, σημειώνει η Fitch. Όπως αναφέρει, το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,4% του ΑΕΠ που πέτυχε η κυβέρνηση το 2018, αρκετά πάνω από το στόχο του 3,5%, έχει δημιουργήσει περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση. Ο αντίκτυπος, προσθέτει, θα εξαρτηθεί επίσης και από τη βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί την πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για 2,3% φέτος και 2,2% την επόμενη χρονιά.
Η Fitch επισημαίνει ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ακόμα ότι σκοπεύει να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο 2020-2022 στο 2,5% από 3,5%. Στις 16 Μαϊου ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις 13 Ιουνίου και ότι το Eurogroup αναμένει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές.