«Στροφή» από τις ιδιωτικοποιήσεις προκρίνει ο Δραγασάκης
Την ανάγκη για αλλαγή του μείγματος ιδιωτικοποιήσεων τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση δεν πέτυχε.
«Η ιδιωτικοποίηση δεν απέδωσε, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην από-ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό μελετούμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θ' ανοίξουμε σχετικό διάλογο. Το πιο επιτυχημένο μοντέλο στην Ευρώπη φαίνεται να είναι αυτό που συνδυάζει Δημόσιο-Αυτοδιοίκηση-επιχειρήσεις», είπε ο κ. Δραγασάκης, σε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση, εκπροσώπους και εργαζομένους επιχειρήσεων του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού.
«Ένα από τα προβλήματα 10ετιών ήταν η αποσπασματική και άναρχη ανάπτυξη της οικονομίας και της βιομηχανίας. Αποτέλεσμα είναι μόνο το 5% των επιχειρήσεων είναι σε οργανωμένους τομείς… λάθος ήταν και η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.
Για τα ναυπηγεία
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν υπήρχε ούτε δομή ούτε διαδικασία παραγωγής κλαδικών πολιτικών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός ανέφερε τα ναυπηγεία. «Θεωρούμε πως μπορούμε να αναβιώσουμε τον ναυπηγικό κλάδο. Έχει αρχίσει μια διαδικασία αναζωογόνησης του ναυπηγείου της Σύρου, που ελπίζουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. Δεύτερον, είμαστε σε διαγωνιστική διαδικασία για το ναυπηγείο Ελευσίνας. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει για τον Σκαραμαγκά», είπε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι τα ναυπηγεία αυτά είναι καταχρεωμένα, «αλλά υπάρχουν απ' ότι καταλαβαίνω εκκρεμότητες, ερωτήματα, διαφορετικές απόψεις, τις οποίες με ένα οργανωμένο τρόπο πρέπει να τις συζητήσουμε».
Αναφορικά με τα βιομηχανικά πάρκα, είπε ότι το 5% των επιχειρήσεων βρίσκεται μέσα σε οργανωμένες δομές και με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δίνονται συγκεκριμένα κίνητρα ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων να εγκατασταθούν μέσα σε βιομηχανικές περιοχές. «Μία από τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας πρέπει να είναι η χωροθέτηση, η οργάνωση και η ένταξη ει δυνατόν όλων των επιχειρήσεων μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς και οργανωμένες δομές», είπε ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Λάθος η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ»
Η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, που είχε τις βιομηχανικές περιοχές, δεν δικαιώθηκε και -κατά την άποψή μου- ήταν λάθος, σχολίασε ο υπουργός. «Η ΕΤΒΑ τότε είχε προβλήματα, αλλά αντί να εξυγιανθεί και εν ανάγκη να δοθεί στην αυτοδιοίκηση -εάν δεν ήθελε το κράτος να την κρατήσει- πέρασε στον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς και τόσα χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι, αντί να λυθεί το πρόβλημα, σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώθηκε», πρόσθεσε.
Πρόθεση της κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, είναι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, να ξεκινήσει ένας διάλογος με την τράπεζα Πειραιώς, με τους επιχειρηματικούς φορείς και με την αυτοδιοίκηση, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά πάρκα και ενδεχομένως να επεκταθούν «διότι υπάρχουν και δυνατότητες να μεταφερθούν κάποιοι άλλοι κλάδοι ή κάποιες άλλες ομάδες επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα είναι αμοιβαία επωφελές». Αυτό σημείωσε και συνέχισε: «Και τώρα επειδή υπάρχει δικαστική εμπλοκή, θα δούμε πιο πρακτικά τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή πώς θα ενεργήσουμε, εν ανάγκη, δεν αποκλείω τελικά η πιο αποτελεσματική λύση να είναι να πάρουμε πίσω την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, οπότε θα έχουμε την ευχέρεια να οργανώσουμε τα πράγματα με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι με άλλα κριτήρια. Και όταν λέω να την "πάρουμε", εννοώ ότι μπορεί να είναι ένα μικτό σχήμα, το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιχειρηματικοί φορείς».