Εσωτερική στάση πληρωμών για να «φουσκώσει» το υπερπλεόνασμα
Ενώ πρωθυπουργός και κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, το Δημόσιο «ξεχνά» να πληρώσει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες, αλλά κρατά σε «ομηρεία» περίπου 200.000 πολίτες για την παροχή σύνταξης.
Δύο παραδείγματα που αποκαλύπτουν, το πώς φουσκώνουν τα πλεονάσματα, για να δώσουν τα προεκλογικά επιδόματα προς εξαγορά ψήφων.
Συγκεκριμένα, ακόμη και τέσσερα χρόνια περιμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι για να εγκριθεί η αίτηση συνταξιοδότησής τους, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει παροχές.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 200.000.
Μόνο στο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης, εκκρεμούν 97. 337 αιτήσεις.
Το ποσό που περιμένουν να λάβουν όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ το οποίο προς το παρόν και μέχρι να βεβαιωθεί στους δικαιούχους αποτελεί υπερπλεόνασμα.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2 δισ. -βεβαιωμένα αλλά μη καταβληθέντα- χρωστούν οι δημόσιοι φορείς σε φορολογούμενους και προμηθευτές. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου 2018,
Περισσότερο από ένα χρόνο αναμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να λάβουν τα χρωστούμενα από την εφορία, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο ξεχνάει να πληρώσει τους προμηθευτές.
Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι το Δημόσιο έχει πάρει από το 2015 μέχρι και σήμερα το ποσό των 6 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις οφειλές του.
Στα τέλη του 2014 οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα τα χρέη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν μηδενιστεί, ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019 δημιούργησε νέα χρέη ύψους 4, 5 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της, προκειμένου, μαζί με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να πετύχει αχρείαστα υπερπλεονάσματα, διαλύοντας τη μεσαία τάξη και στερώντας ρευστότητα από την οικονομία.
Και όπως φαίνεται, ο μηδενισμός των οφειλών θα καθυστερήσει καθώς το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες μέρες κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ορίζει ως νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων την 31η Μαΐου 2019. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε προθεσμίες για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που παρήλθαν άπρακτες.