«Μπρα ντε φέρ» κυβέρνησης – θεσμών
Η σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάζει κυριακάτικα την ρύθμιση για τις 120 δόσεις κρύβει την πρόθεσή της να θέσει προ τετελεσμένων γεγονότων τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν αντιρρήσεις για την ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία, κάτι που έχουν καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση.
Από σήμερα ξεκινά η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Η προεργασία έχει ήδη γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία βρέθηκαν αρχές Απριλίου στην Ελλάδα για να επιταχύνουν τις διαδικασίες με το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να ανοίξουν την «αυλαία» της 3ης αξιολόγησης.
Η αποστολή περιελάμβανε και τους επικεφαλής οι οποίοι ανέβαλαν την επίσκεψη από τη στιγμή που οι διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσαρμόστηκαν στα μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών και ψηφίστηκαν εν συνεχεία από την ελληνική βουλή.
Το «μπρα ντε φερ» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους πιστωτές προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι Βρυξέλλες διαφωνούν με τις 120 δόσεις και ζητούν προσαρμογή των διατάξεων για τις ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία.
Με τις νέες παροχές και τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακούφιση νοικοκυριών, καταναλωτών και τις ρυθμίσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που προωθούνται και με τις συζητήσεις για να μην εφαρμοστεί η μείωση στο αφορολόγητο να έχουν ανοίξει για τα καλά, η έλευση των δανειστών στην χώρας μας κρίνεται από ευρωπαϊκές πηγές επιβεβλημένη.
Τα βασικά θέματα της 3ης αξιολόγησης είναι τα εξής:
-Το «πακέτο» ελαφρύνσεων και παροχών Τσίπρα σε καύσιμα, ΦΠΑ και 13η σύνταξη σε συνδυασμό με τον τρόπο χρηματοδότησης των μέτρων
-Οι διατάξεις με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία
-Η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία
-Η πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη τους επόμενους μήνες
-Πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
-Η εισπρακτικότητα των φόρων
-Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους