Πόλεμος δηλώσεων Beat - Λυμπερόπουλου για τις πληρωμές με κάρτα
Η Beat διαψεύδει την χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΙΑΤΑ σχετικά με τη νέα τροπολογία για τις πληρωμές με κάρτα, χαρακτηρίζοντας την ως παραπλανητική και τονίζοντας που δεν αλλάζει το ισχύον καθεστώς.
Σύμφωνα με την τροπολογία, όπως τονίζει η ΠΟΕΙΑΤΑ, απαγορεύεται η είσπραξη του κομίστρου από κάθε διαμεσολαβητική εταιρεία (όπως η Beat).
Η ΠΟΕΙΤΑ εξηγεί ακόμη, μεταφράζοντας την εν λόγω τροπολογία, ότι το κόμιστρο το εισπράττει μόνο ο ταξιτζής. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή καταβάλλεται στο τέλος του μήνα με την έκδοση σχετικού παραστατικού (τιμολογίου) και αφορά μόνο την συμφωνηθείσα προμήθεια. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά φορολογική παράβαση.
Τι αναφέρει η τροπολογία για τα ταξί
«Εφόσον η μεταφορά διενεργείται εντός της ελληνικής επικράτειας, τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Οι φορείς διαμεσολάβησης εκδίδουν φορολογικό στοιχείο προς τους εκμεταλλευτές των οχημάτων για το ποσό της συμφωνηθείσας αμοιβής. Ο εκμεταλλευτής του οχήματος εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο της συνολικής αμοιβής στον καταναλωτή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται με διακριτή αναγραφή και η συμφωνηθείσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης. Εν συνεχεία, για κάθε ημέρα γίνεται εκκαθάριση και η προκύπτουσα αμοιβή του φορέα διαμεσολάβησης καταβάλλεται από τον εκμεταλλευτή του οχήματος σε αριθμό λογαριασμού πληρωμών του φορέα, φυσικού ή νομικού προσώπου ή οποιασδήποτε οντότητας, ο οποίος έχει την υποχρέωση ανά μήνα να εκδίδει το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο με τη συνολική μηνιαία αμοιβή, που προκύπτει από τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις, οι οποίες του έχουν καταβληθεί».
Beat: Παραπλανά ο Λυμπερόπουλος
Ωστόσο, εντελώς διαφορετική είναι η ερμηνεία της Beat, η οποία αντικρούει την ερμηνεία του Θύμιου Λυμπερόπουλου και της ΠΟΕΙΑΤΑ υποστηρίζοντας ότι είναι εντελώς λανθασμένες και τελείως παραπλανητικές.
Αναλυτικά, αναφέρει η BEAT:
Αναφορικά με την τροποποίηση της παραγράφου 9 του άρθρου 12 του Ν.4530/2018, η θέση της ΒΕΑΤ είναι η εξής:
1.Η νέα διάταξη είναι απολύτως ευπρόσδεκτη και δεν επηρεάζει σε τίποτε τις μέχρι τώρα δραστηριότητές της, τις σχέσεις τις με τους οδηγούς καθώς και τις υποχρεώσεις των οδηγών είτε συνεργάζονται με την ΒΕΑΤ είτε όχι.
2.Η νέα διάταξη εξειδικεύει τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 4446/2016 και συγκεκριμένα τα άρθρα 65 μέχρι 71 αυτού, που προβλέπει την επιβολή της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσου πληρωμής στις συναλλαγές, ως τρόπου πάταξης της φοροδιαφυγής. Μέχρι στιγμής, ο κλάδος του ταξί είχε μείνει εκτός της υποχρεωτικής χρήσης POS. Η επιβολή του ωστόσο είναι αναπόφευκτη.
3. Η συνεργασία με πλατφόρμες όπως η ΒΕΑΤ έδιναν επιχείρημα στον κλάδο των ταξί για την μη υποχρεωτικότητα των POS, αφού η πληρωμή με κάρτα μέσω ΒΕΑΤ υποκαθιστούσε και υποκαθιστά την ανάγκη για κατοχή POS, μέχρις ότου εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 4446/2016 και για τα ταξί.
4.Όσον αφορά στην παρατήρηση της ΠΟΕΙΑΤΑ ότι δήθεν «Με αυτή την τροπολογία απαγορεύεται η είσπραξη του κομίστρου από κάθε διαμεσολαβητική εταιρία. Το κόμιστρο το εισπράττει μόνο ο ταξιτζής. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή καταβάλλεται στο τέλος του μήνα με την έκδοση σχετικού παραστατικού (τιμολογίου) και αφορά μόνο την συμφωνηθείσα προμήθεια και πως οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά φορολογική παράβαση», η απάντηση είναι ότι αυτή η ερμηνεία είναι λανθασμένη, τελείως παραπλανητική προς τα ταξί (αφού από τη μία αποτρέπει τη συνεργασία με πλατφόρμες που δέχονται κάρτες, από την άλλη αγνοεί την υποχρεωτικότητα των καρτών σε όλη την οικονομική δραστηριότητα με βάση το Ν. 4446/16 και βάζει τα ταξί στο στόχαστρο) και επομένως άκρως επικίνδυνη διότι:
Πουθενά στον νόμο δεν αναφέρεται απαγόρευση είσπραξης κομίστρου των εταιρειών διαμεσολάβησης,
Οι φορείς διαμεσολάβησης (και συγκεκριμένα η ΒΕΑΤ) ΔΕΝ εισπράττει κόμιστρο- δεν ασκεί μεταφορικό έργο, δεν συμβάλλεται με τους επιβάτες και για το λόγο αυτό δεν εκδίδεται και παραστατικό προς τους επιβάτες.
Το κόμιστρο το εισέπραττε και το εισπράττει ο ταξιτζής: αυτό αποδεικνύεται από την έκδοση του παραστατικού που βγαίνει κατευθείαν από το ταξίμετρο, είτε ο πελάτης πληρώσει μετρητοίς είτε με κάρτα.
Όταν η πληρωμή γίνεται με κάρτα, όπως σε κάθε συναλλαγή με κάρτα (πχ σούπερ μάρκετ, πληρωμή φόρων κλπ), μεσολαβεί ένα πιστωτικό ίδρυμα για την εκκαθάριση της συναλλαγής. Ο φορέας που μεσολαβεί ΔΕΝ εισπράττει, απλώς μεσολαβεί. Εν προκειμένω μεσολαβεί η ΒΕΑΤ (γιατί αυτή βάζει την πλατφόρμα για την πληρωμή με κάρτα) και η εκκαθάριση γίνεται μέσω πιστωτικού ιδρύματος, συγκεκριμένα της Adyen- αδειοδοτημένο ίδρυμα πληρωμών με βάση την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
5.Έχει ενδιαφέρον και η εξής πολύ σημαντική λεπτομέρεια (ενδεικτική της διάθεσης παραπλάνησης της ΠΟΕΙΑΤΑ):
1.Στην πρόσκλησή της για πανελλαδική απεργία των ταξί που απηύθυνε η ΠΟΕΙΑΤΑ σε όλους τους οδηγούς ταξί για τις 8 Νοεμβρίου 2018 (μέρα συζήτησης της αγωγής της ΒΕΑΤ κατά του προέδρου της ΠΟΕΙΑΤΑ), ζητήθηκε η δήθεν εφαρμογή του Νόμου 4446/16 (άρθρο 71 απαγόρευση είσπραξης για λογαριασμό τρίτων)
Όμως, η διάταξη αυτή, είχε καταργηθεί με νόμο ήδη από τον Ιούλιο του 2018.
Όπως λοιπόν έχει γίνει ήδη στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η νομιμοφανής δήθεν ερμηνεία του Νόμου από την ΠΟΙΕΙΑΤΑ είναι παντελώς εσφαλμένη ενώ ο ίδιος ο νόμος ολωσδιόλου ορθός.
Το νόμο τον εφαρμόζει η ΒΕΑΤ και θα συνεχίσει να τον εφαρμόζει ενώ δίνει και θα συνεχίσει να δίνει διέξοδο στον κλάδο των ταξί και για την αποδοχή πιστωτικών καρτών ακόμα και αν δεν διαθέτουν POS, σε απόλυτη συμμόρφωση με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.