Δεν… προλαβαίνουμε τους επενδυτές (!)

Δεν… προλαβαίνουμε τους επενδυτές (!)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:27 Δημιουργία 02/05/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2019, ο οποίος προέβλεπε αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, ως βασικό στοιχείο για την επέκταση του ΑΕΠ με ρυθμούς 2,5%.

Λίγους μήνες πριν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δήλωνε ότι δεν «θα προλαβαίνουμε τις επενδύσεις», καθώς θα υπήρχε ένα «τσουνάμι» επενδυτών.

Λίγο πριν τον εορτασμό της… Ανάστασης, σχεδόν στα κρυφά, η Αθήνα υπέβαλε στην Κομισιόν το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, στο οποίο αποκαλύπτεται η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης να φέρεις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το 2018 οι επενδύσεις δεν αυξήθηκαν κατά 0,8%, όπως προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, αλλά καταβαραθρώθηκαν σημειώνοντας πτώση 12,2%!

Η ανικανότητα της κυβέρνησης στην προσέλκυση επενδύσεων αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις κατέγραψαν «βουτιά» 15% στο γ΄3μηνο του τρέχοντος έτους.

Πτώση που αντανακλά τη μικρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, η οποία τροφοδοτεί το υπερπλεόνασμα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, χρειάζεται οπωσδήποτε ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια. Ποσοστά 2%-2,5% είναι σίγουρα ικανοποιητικά, αλλά μπροστά στο «βουνό» χρέους και των τόκων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, δεν αρκούν. Μόνο με υψηλή ανάπτυξη θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη μιλούν συνέχεια για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αλλά για ποιά ανάπτυξη μιλούν στην κυβέρνηση, όταν οι συνολικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία για το 2019 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11,9%;

Μια πρόβλεψη που δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αν κρίνουμε από το 2018, όταν η κυβέρνηση είχε προβλέψει αύξηση επενδύσεων κατά 11,4% αλλά αυτές ενισχύθηκαν μόνο κατά 0,8%!

Μάλιστα, αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να τις περιμένουμε από τους ιδιώτες και λιγότερο από το κράτος. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα παραμείνει σταθερό στα 6,7 δισ., όπως το 2018, «κουτσουρεμένο» κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Ιούνιο, ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί σε επιδόματα για εξαγορά ψήφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μπορέσει η οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 3% θα πρέπει ετησίως να γίνονται επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC από το 2009 έως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας ένα επενδυτικό κενό συνολικά 450 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, εκτιμώνται σε περίπου 210 δισ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022, δηλαδή να γίνονται 42 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως. Οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης για την ίδια περίοδο περιορίζονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα αθροιστικό χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε