Κινήσεις για τη στήριξη των ΜμΕ από τον Δραγασάκη
Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τις ελληνικής μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόνισε την Πέμπτη από τη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για μέτρα που θα περιλαμβάνουν δάνεια, εγγυήσεις, ειδικά ομόλογα, αλλά και μηχανισμό που θα βοηθάει τις μικρές επιχειρήσεις να εκδίδουν ομόλογα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αυξήσει, αν χρειαστεί, τα κίνητρα που υπάρχουν για την προσέλκυση στη χώρα μας ενδοομιλικών δραστηριοτήτων εκεί που υπάρχουν σχετικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα στον τομέα παραγωγής ξένων ταινιών».
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων», όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ο κ. Δραγασάκης τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ακόμα, ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει παράρτημα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι ο νόμος για την ΕΤΑ δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη μείωση των προστίμων που αφορούν την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι το πρόβλημα επενδύσεων που έγιναν με παραβάσεις, μόνο με ευρεία συναίνεση μπορεί να λυθεί.
«Βρίσκουμε στα ντουλάπια των υπουργείων διάφορες καταστάσεις, μεταξύ αυτών και επενδύσεις που είχαν γίνει με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και είχαν παραβάσεις που όμως "σβήστηκαν" με επόμενο νόμο. Αυτό είναι κάτι που μας φέρνει σήμερα στη δύσκολη θέση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει ένα ξενοδοχείο και έχει κάνει παραβάσεις, υπάρχει ένα δίλημμα. Να κάνουμε ρύθμιση και να επιβάλουμε ποινή και να κλείσουμε το φάκελο ή να το γκρεμίσουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μόνον με συναίνεση και από ευρείες πλειοψηφίες της Βουλής θα προχωρήσει στην ψήφιση της ρύθμισης, τονίζοντας ότι «αυτά είναι θέματα πολύ σοβαρά, θέματα ευθύνης, και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».