Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ
Μήνυμα κατά του εφησυχασμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνει το ΔΝΤ την Τρίτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Εαρινής του Συνόδου.
Ειδικότερα, το Ταμείο διατηρεί την προηγούμενη πρόβλεψη σε ότι αφορά την πορεία της χώρας τη φετινή χρονιά.
Παράλληλα προβλέπει ότι το 2020 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι η ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ θα ανακοπεί σημαντικά. Συγκεκριμένα το 2024 βλέπει αύξηση μόλις 1,2%. Στο ίδιο επίπεδο είχε τοποθετήσει τον πήχη για το 2023 στην προηγούμενη έκθεση.
Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά το Ταμείο βλέπει ισχυρό φίνις. Και αυτό γιατί εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το τέταρτο τρίμηνο. Για το 2020 εκτιμά ότι το Q4 θα τρέξει με 1,8% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 18,5% και την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά ακόμα μια ποσοστιαία μονάδα, στο 17,5%.
Επιτάχυνση βλέπει αντίθετα το ταμείο σε ότι αφορά τον πληθωρισμό. Ο πήχης μπαίνει για το 2019 στο 1,1%, ανεβαίνει στο 1,4% την επόμενη χρονιά και το 2024 διαμορφώνεται σε 1,8%.
Σε ότι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται έλλειμμα 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και 3,4% το 2024.
Αύριο αναμένονται δύο ακόμα εκθέσεις, μία για τα δημόσια οικονομικά και μία για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το ταξίδι του Τσακαλώτου
Σημειώνεται πως μεθαύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αραβρεθεί στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα. Έχουν ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφού όπως επανέλαβε και σήμερα επιθυμητή είναι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών (είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Παρασκευή, λίγη ώρα μετά την απόφαση του Eurogroup), η Ελλάδα έχει ένα μαξιλάρι διαθεσίμων της τάξης των 11 δισ. ευρώ το οποίο δεν προέρχεται από δάνειο του ESM αλλά από υπερπλεονάσματα. Δηλαδή από υπεραπόδοση των μέτρων που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μέρος από το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ακριβών δανείων.