«Παιχνίδια» Μαξίμου και με το αφορολόγητο
Εδώ και μήνες παρακολουθούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να ανοίξει «παράθυρο» σε ακύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές όσον αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όπως ακριβώς συνέβη και με το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει εγκαίρως στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει μείγμα οικονομικής πολιτικής και να εστιάσει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, το Ταμείο έχει τονίσει πως η συγκεκριμένη μείωση των φορολογικών βαρών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έσπερνε… φήμες ότι η Κομισιόν δεν συναινεί στη μείωση του αφορολογήτου, αν και η Ελλάδα επιτυγχάνει υπερπλεονάσματα.
Όμως, όπως διεφάνη στο τελευταίο Eurogoup στην επιδίωξη της για τη μη μείωση του αφορολογήτου η κυβέρνηση δεν έχει σύμμαχο την Κομισιόν.
Και εδώ τα πράγματα γίνονται δύσκολα για το Μέγαρο Μαξίμου για δύο λόγους. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προεκλογικά αρχίσει να υπόσχεται πως δεν θα περικόψει το αφορολόγητο. Αφετέρου, εάν το αφορολόγητο μειωθεί, τότε θα «πάνε περίπατο» όλα τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του συμβουλίου του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα συνεχιστεί η τήρηση όλων των συμφωνηθέντων.
Και συγκεκριμένα τη δέσμευση της κυβέρνησης να διευρύνει τη φορολογική βάση, δηλαδή να μειώσει το αφορολόγητο όριο από το 2020, αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση των 970 εκατ.
Η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Οι συνέπειες στα εισοδήματα εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων από τη συμφωνημένη μείωση του αφορολόγητου θα είναι δραματικές.
Άμεσα θα χαθεί ένας μισθός από τους εργαζόμενους.
Επιπλέον φόρο 650 ευρώ θα πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με την εφαρμογή του μειωμένου αφoρολόγητου ορίου. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα υποστούν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες, συνδυαστικά με τις μειώσεις επιδομάτων και συντάξεων, διαλύουν κυριολεκτικά τα νοικοκυριά.
Η έκπτωση φόρου μετά το «κούρεμα» των 650 ευρώ διαμορφώνεται ως εξής:
-Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
-Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
-Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
- Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχος με μηνιαία εισοδήματα 1.250 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις.
Για παράδειγμα, μισθωτός ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ ή 614 ευρώ τον μήνα σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει φόρο 642 ευρώ, δηλαδή θα χάσει πάνω από 1 μισθό.
Οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με 500 ή 600 ευρώ τον μήνα, μόλις μπει το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο, θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν έως και ένα μισθό τον χρόνο, ενώ για τους συνταξιούχους τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού τα μέτρα θα αφαιρέσουν από την τσέπη τους έως και τρεις συντάξεις.
Από τον «εφιάλτη» δεν γλιτώνουν και οι οικογένειες με παιδιά. Για μισθωτό με 4 παιδιά το αφορολόγητο όριο προσγειώνεται στα 6.595 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα. Για έναν μισθωτό με μηνιαίες αποδοχές 1.428 ευρώ, η μείωση του αφορολογήτου σημαίνει εκτίναξη του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στα 2.950 ευρώ, από 2.300 ευρώ σήμερα.