DW: Στην αντεπίθεση η Ελλάδα για το γιαούρτι, «μπλόκο» στους ξένους παραγωγούς
Ειδικότερα, σύμφωνα με την γερμανική Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από κινήσεις που έχουν κάνει άλλες χώρες και σκέφτεται να κινηθεί ακόμη και νομικά απέναντι στην Τσεχία, που παράγει και διαθέτει στην αγορά «ελληνικό γιαούρτι» αποκομίζοντας υψηλά κέρδη.
H κίνηση αυτή σχεδιάζεται από μια ομάδα εργασίας 14 ατόμων, που δημιουργήθηκε και εργάζεται υπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στόχος είναι να «μπλοκάρουν» τους ξένους παραγωγούς – ή τουλάχιστον όσους δραστηριοποιούνται ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης- από το να διαθέτουν στην αγορά ελληνικό γιαούρτι.
Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει την Πράγα ότι η παραγωγή απομίμησης ελληνικού γιαουρτιού είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. «Έτσι, η Αθήνα ακολουθεί τώρα σκληρότερη γραμμή» αναφέρει η DW.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Παναγούλης ανέφερε: «Η Αθήνα βγαίνει στην αντεπίθεση. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντά της όσο το δυνατόν καλύτερα».
Το ελληνικό γιαούρτι -και οι απομιμήσεις αυτού- έχει κερδίσει την παγκόσμια αγορά, με τα κέρδη των πωλήσεών του να υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια της Ελλάδας να διεκδικήσει τώρα την πατρότητα μπορεί να προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων από αγορές-κλειδιά του προϊόντος.
«Μια σπασμωδική κίνηση πιθανώς να μην έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το υπουργείο "ζυγίζει" τις επιλογές, ιδιαίτερα την πιθανότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να σταματήσει την Τσεχία αλλά και άλλες χώρες από το να παράγουν ελληνικό γιαούρτι, που πολλές φορές είναι ακριβότερο από το κανονικό» αναφέρει το δημοσίευμα.
Μια άλλη οδός που φέρεται να εξετάζει η Αθήνα είναι η καταγραφή του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως η γαλλική σαμπάνια και το ιταλικό προσούτο.