WJS: Το «τρομερό» ΚΑΣ μπλόκαρε τη μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας
Οι Έλληνες γραφειοκράτες ύψωσαν ένα τεράστιο εμπόδιο σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal αναφερόμενη στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο καθυστερήσεις στο κινεζικό project υποδομών.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί την τελευταία ένδειξη ισχύος της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα και αναμένεται να εντείνει τη μακροχρόνια κινεζική δυσαρέσκεια σχετικά με την πρόοδο των έργων στη χώρα.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «Το ΚΑΣ συχνά καθυστερεί επενδύσεις για χρόνια», ενώ αξιωματούχοι της Cosco δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θα κάνουν μεν κάποιες αναπροσαρμογές στα πλάνα τους, αλλά τόνισαν ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο σύνολό του και όχι να επιτραπούν κάποιες από τις επενδύσεις.
H WSJ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εταιρείες δυτικών χωρών αποφεύγουν την Ελλάδα για χρόνια, τρομαγμένες από τις δεκαετίες οικονομικών δεινών και τη διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας», υπενθυμίζοντας ότι το 2016 η Cosco εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού του Πειραιά. Ενα χρόνο αργότερα, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΟΗΕ άσκησε βέτο στην καταδίκη της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μια κίνηση που οι επικριτές σχολίασαν ότι στόχο είχε να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου, κατηγορίες που αρνείται η κυβέρνηση».
Από την πλευρά της Cosco αναφέρεται ότι αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξη της εταιρείας για την απόφαση, με δεδομένο ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί για δεκαετίες χωρίς να προκύψει όποια αρχαιολογική ανησυχία.