Το κυβερνητικό ΚΑΣ «παγώνει» τις μεγάλες επενδύσεις
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «παγώσει» τον χρόνο όσον αφορά τις επενδύσεις. Όπως την κορυφαία επένδυση του «Ελληνικού», αλλά και την επένδυση ύψους 600 εκατ. της Cosco στον ΟΛΠ.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αλλεργική» στις ιδιωτικοποιήσεις και στις επενδύσεις χρησιμοποιεί, αρκετές φορές, ως όπλο τις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Το ΚΑΣ προσφάτως προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στον… αέρα επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε να υλοποιήσει ο ΟΛΠ
Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το ΚΑΣ έχει αναδειχθεί πρωταγωνιστής σε διάφορες επενδυτικές προσπάθειες.
Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα της απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει τμήμα του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου όπου χρειάστηκαν πολλές συνεδριάσεις και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, με πιο χαρακτηριστικό τη η μεγάλη τουριστική επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, τιμήματος 42 εκατομμυρίων ευρώ, όπου ο χώρος κηρύχτηκε αρχαιολογικός χώρος από το 2016 και ως τώρα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, χρειάζεται οπωσδήποτε ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια. Ποσοστά 2%-2,5% είναι σίγουρα ικανοποιητικά, αλλά μπροστά στο «βουνό» χρέους και των τόκων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο άμεσο μέλλον, δεν αρκούν. Μόνο με υψηλή ανάπτυξη θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη μιλούν συνέχεια για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αλλά για ποιά ανάπτυξη μιλούν στην κυβέρνηση, όταν οι συνολικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία για το 2019 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11,9%;
Μια πρόβλεψη που δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αν κρίνουμε από το 2018, όταν η κυβέρνηση είχε προβλέψει αύξηση επενδύσεων κατά 11,4% αλλά αυτές ενισχύθηκαν μόνο κατά 0,8%!
Μάλιστα, αυτές τις επενδύσεις θα πρέπει να τις περιμένουμε από τους ιδιώτες και λιγότερο από το κράτος. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα παραμείνει σταθερό στα 6,7 δισ., όπως το 2018, «κουτσουρεμένο» κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Ιούνιο, ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί σε επιδόματα για εξαγορά ψήφων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να μπορέσει η οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 3% θα πρέπει ετησίως να γίνονται επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτικές ανάγκες της χώρας, για να στηριχθεί πραγματική οικονομική μεγέθυνση 3%-4% ετησίως, εκτιμώνται σε περίπου 210 δισ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022, δηλαδή να γίνονται 42 δισ. ευρώ επενδύσεις ετησίως. Οι προβλεπόμενες ροές χρηματοδότησης για την ίδια περίοδο περιορίζονται περίπου στα 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα αθροιστικό χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.