«Πυρετός» διαβουλεύσεων για την πρώτη κατοικία
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν θέλει να χαθεί και το ορόσημο της 5ης Απριλίου ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, συνεπώς το ζητούμενο είναι αυτές να οδηγήσουν άμεσα σε συμφωνία, ειδάλλως η εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ παραπέμπεται στο επόμενο Eurogroup και όχι στο συμβούλιο της 5ης Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τρέχοντα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς η κυβέρνηση τρέχει τώρα για να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά.
Αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, τότε το επόμενο σενάριο θέλει το πόκερ για το νέο νόμο Κατσέλη να συνεχίζεται ακόμη και μετά την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, την πρωταπριλιά.
Αυτό σημαίνει πως παράλληλα θα «τρέχουν» τόσο η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία αφορά εξίσου «καυτά» μέτωπα, όσο και η εκκρεμότητα της πρώτης κατοικίας.
Με βάση αυτό το σενάριο, προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει το Eurogroup του Απριλίου, θα πρέπει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες, εν μέσω του σάλου για το δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία θα «τραβήξει» χρονικά πέρα από το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις αρχές Απριλίου.
Τα σημεία τριβής
Σχετικά με τα «αγκάθια», οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο προστασίας με ενέχυρο πρώτη κατοικία.
Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Την ίδια ώρα, οι διαφωνίες αφορούν και την απαίτηση να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.
Ακόμη ένα «αγκάθι» θεωρείται και το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ένταξης δανειοληπτών στο νέο σχήμα, εφόσον νωρίτερα η αιτούμενη ένταξη στο νόμο Κατσέλη, είχε απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις λόγω απάτης.
Συμβιβασμοί
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, πληροφορίες επισημαίνουν ότι το χάσμα γεφυρώνεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να λέει «ναι» στη σημαντική μείωση των περιουσιακών κριτηρίων υπαγωγής στον νέο νόμο. Σε μείωση των κινητών αξιών του δανειολήπτη στη ζώνη των 20.000 - 25.000 ευρώ και σε μείωση της λοιπής ακίνητης περιουσίας κάτω των 100.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί φέρονται να αποδέχονται την ένταξη των επαγγελματικών δανείων στο νέο πλαίσιο, αλλά υπό τον όρο των αυστηρών κριτηρίων όσον αφορά την προστατευόμενη αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.
Ειδικότερα, ενώ το γενικό κριτήριο υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας του νέου νόμου αφορά αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τα επαγγελματικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία θα προστατεύονται εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής δεν ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.
Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές τα βρίσκουν και ως προς το σκέλος των εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία θα είναι μειωμένα, με το πλαφόν για το ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.