EWG: Χαμηλά ο πήχης...
Χαμηλά έχει τοποθετηθεί ο πήχης προσδοκιών για τη διήμερη συνεδρίαση του Euroworking Group, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξελίσσονται σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες.
Ουσιαστικά, αυτό το διήμερο θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης τόσο από τους εκπροσώπους των δανειστών όσο και από την ελληνική πλευρά, η οποία θα εκπροσωπείται από τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Πάντως, οι διαβουλεύσεις εξ αποστάσεως μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει καρπούς, που σημαίνει πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG.
Πληροφορίες, εξάλλου, αναφ ότι οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και πως «έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης».
Στο πλαίσιο αυτό, τα «βλέμματα» στρέφονται στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, όπου επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης του ενός δις. ευρώ προς την Αθήνα. Άλλες πληροφορίες, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο νόμο Κατσέλη ενδεχομένως να «τραβήξουν» έως και την 1η Απριλίου, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Πάντως, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα η κυβέρνηση δείχνει να απορρίπτει τώρα το σενάριο της μονομερούς ενέργειας, εντούτοις η κατάθεση του νομοσχεδίου για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη βρίσκεται στον «αέρα».
Σχετικά με τα «αγκάθια», οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο προστασίας με ενέχυρο πρώτη κατοικία.
Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Την ίδια ώρα, οι διαφωνίες αφορούν και την απαίτηση να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.
Ακόμη ένα «αγκάθι» θεωρείται και το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ένταξης δανειοληπτών στο νέο σχήμα, εφόσον νωρίτερα η αιτούμενη ένταξη στο νόμο Κατσέλη, είχε απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις λόγω απάτης.