Παρέμβαση των ΔΧΣ για την κόντρα Καμμένου - «Φιλελευθέρου»

Παρέμβαση των ΔΧΣ για την κόντρα Καμμένου - «Φιλελευθέρου»

MEDIA UPD 16:25 Δημιουργία 26/09/18, 16:21

Θέση υπέρ των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για την πρόσφατη κόντρα που έχει ξεκινήσει με τον Πάνο Καμμένο αναφορικά με το προσφυγικό παίρνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα,σε σχετική ανακοίνωση των ΔΧΣ αναφέρονται τα εξής:

«Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θεωρούν «ασύμμετρη» την ολονύχτια κράτηση τριών δημοσιογράφων ελληνικής εφημερίδας το περασμένο Σαββατοκύριακο με την κατηγορία της δυσφήμισης του υπουργού Άμυνας και ζητούν την κατάργηση του νόμου περί δυσφήμησης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οποίο δημοσιογράφοι μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση.

Ο Θανάσης Μαυρίδης, εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας και η πολιτική συντάκτρια Κατερίνα Γαλανού, πέρασαν τη νύχτα της 22ης Σεπτεμβρίου σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας ως αποτέλεσμα της μήνυσης για δυσφήμηση που υπέβαλε εναντίον τους ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Οι τρεις κρατήθηκαν αφού παρουσιάστηκαν εθελοντικά στο Αστυνομικό Τμήμα επειδή η ελληνική νομοθεσία θεωρεί τη δυσφήμιση «αυτόφωρο» έγκλημα, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε γίνει στόχος καταγγελίας περί δυσφήμησης να υπόκειται σε άμεση σύλληψη.

Η καταγγελία αφορούσε άρθρο της 21ης Σεπτεμβρίου που υποστήριζε ότι οι συμβάσεις που ανατέθηκαν σε συνεργάτες του υπουργού Άμυνας για τη βελτίωση των συνθηκών στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου συνιστούσαν κατάχρηση της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μόρια είναι ένα από τα πέντε hotspots στην Ελλάδα όπου μένουν προσωρινά οι μετανάστες ενόσω εξετάζονται τα αιτήματά τους για άσυλο. Σύμφωνα με όσα που υπεγράφησαν σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2016, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τη χρηματοδότηση ελληνικών ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά, όπως συχνά συμβαίνει με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, μακρές και περίπλοκες διαδικασίες καθυστερούν τις εκταμιεύσεις.

«Καταδικάζουμε την ασύμμετρη σύλληψη δημοσιογράφων επειδή τόλμησαν να επικρίνουν υπουργό της κυβέρνησης», δήλωσε η Pauline Adès-Mével, επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταργήσουν τέτοιες αναχρονιστικές διατάξεις όπως τη χρήση της κατηγορίας του "αυτόφωρου" εγκλήματος για την κράτηση δημοσιογράφων σε σχέση με όσα γράφουν».

Όταν οι τρεις δημοσιογράφοι του Φιλελεύθερου παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, εκείνος διέταξε την άμεση απελευθέρωσή τους και άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για την καταγγελία του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση χαιρετίστηκε ως μικρή νίκη για την ελευθερία του Τύπου από τις οργανώσεις των ελληνικών ΜΜΕ που καταδίκασαν τις συλλήψεις ως καταχρηστικές.
Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά τους να καλύψουν τη μεταναστευτική κρίση, η οποία έχει αναδειχθεί σε μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα τις πρώτες δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 74η θέση από τις 180 χώρες στον δείκτη παγκόσμιας ελευθερίας του Τύπου των RSF για το 2018».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières) είναι ένας διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου σε όλον τον κόσμο.

Αν σου άρεσε κάνε