Ελεύθεροι οι τρεις δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου»
Ελεύθεροι αφέθηκαν ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι του Φιλελεύθερου, που είχαν περάσει το κατώφλι του Εισαγγελέα, ύστερα από μήνυση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου για πρωτοσέλιδο, που αφορούσε τη διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό.
Ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος αποφάσισε να μην τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Αντίθετα η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης.
«Η δημοκρατία έχει αντισώματα. Δεν είναι προσωπική μας νίκη, αλλά νίκη της ελευθερίας και του Τύπου», δήλωσε εξερχόμενος των δικαστηρίων της Ευελπίδων ο Παναγιώτης Λάμψιας και πρόσθεσε ότι «Η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση και την ελευθερία, την προσπάθεια των δημοσιογράφων να αποκαλύψουν την αλήθεια».
Σε δήλωσή του ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης ανέφερε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για αυταρχισμό της κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού» τονίζοντας ότι «οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμενου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».
Το Κίνημα Αλλαγής σε δική του ανακοίνωση τονίζει ότι «η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους». «Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.
Για «δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης» κάνει λόγο το Ποτάμι και σημειώνει ότι «η εικόνα των δημοσιογράφων του "Φιλελεύθερου" στα αστυνομικά τμήματα και η είσοδος αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας για δημοσίευμά της, ύστερα από μήνυση υπουργού, ο οποίος μάλιστα κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία λοιδορεί τους πάντες, θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα».
Ο Ευαγγέλος Βενιζέλος σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει «αντισυνταγματική» την αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα που αφορούν σε δημοσιεύματα του Τύπου και κάνει λόγο για «ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό» της σημερινής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «κρύβονται πίσω από την υποτιθέμενη εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και από το αποστομωτικό επιχείρημα της ισότητας ενώπιον του νόμου».
Για «φίμωση του Τύπου», που «πάντοτε υπήρξε απαρχή ζοφερών εξελίξεων» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο διάσημος συνθέτης και με σημαντική παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, Μίκης Θεοδωράκης. «Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στην ευρωβουλή το θέμα
Τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» επισκέφτηκε αργά το απόγευμα στο ΑΤ Εξαρχείων ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε μαζί τους και ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί.
Παράλληλα, η Εύα Καϊλή έκανε γνωστό ότι, από κοινού με τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα φέρει το θέμα στην Ευρωβουλή.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, ως εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και αφού συνάντησε τους τρεις δημοσιογράφους δήλωσε ότι «το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει ολόπλευρα την ελευθερία του Τύπου και τον «Φιλελεύθερο». Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει!».