Η «Αυγή» για το Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ
Σε αναδημοσίευση πρότασης για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε την Παρασκευή η «Αυγή».
Ειδικότερα, στο site της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως κατά την χθεσινή συνεδρίαση του, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), αποφάσισε να απευθυνθεί στο Διεθνές Γραφείο Ειρήνης και σε άλλους κατόχους Νόμπελ Ειρήνης, εισηγούμενο να προταθούν για το βραβείο του έτους 2018 οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, ο αντιπρόεδρος Παύλος Ναθαναήλ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του BBC και η γιατρός Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, εκπρόσωπος στην Ελλάδα δυο οργανισμών – κατόχων Νόμπελ Ειρήνης, της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1985) και της ICAN ( Νόμπελ Ειρήνης 2017).
Το ΠΑΔΟΠ είναι πλήρες μέλος του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης (1910) Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, το οποίο επίσης δικαιούται να προτείνει πρόσωπα ή φορείς για το βραβείο. Η σχετική επιστολή του ΠΑΔΟΠ, που διακινείται διεθνώς, είναι η ακόλουθη:
«Στις 18 Ιουνίου 2018, τα πολύπαθα Βαλκάνια έκαναν ένα βήμα προς το μέλλον, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την διευθέτηση ενός διμερούς προβλήματος, που γεννούσε εντάσεις από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (1991) μέχρι σήμερα.
Επί 26 χρόνια, το πρόβλημα αυτό απασχόλησε συνόδους Κορυφής της ΕΕ (1991-1992) και στη συνέχεια τον ΟΗΕ, που όρισε ειδικό διαπραγματευτή – μεσολαβητή τον κύριο Μάθιου Νίμιτς, για την επίλυσή του.
Η Συμφωνία των Πρεσπών επιτεύχθηκε, ύστερα από άμεσες συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Νέοι άνθρωποι και οι δύο, χωρίς ψυχροπολεμικά σύνδρομα και υπέρμαχοι μιας ενωμένης Ευρώπης, ανέλαβαν τα ηνία στις χώρες τους σχετικά πρόσφατα, το 2015 ο Τσίπρας και το 2017 ο Ζάεφ.
Εμπνέονται και οι δύο από σύγχρονες ιδέες για την διεθνή συνεργασία, υποστηρίζοντας ένα σχέδιο κοινής ανάπτυξης των Βαλκανίων στη βάση σύγχρονων αντιλήψεων για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, που είναι στον αντίποδα των ακραίων εθνικισμών και απομονωτισμών, που κερδίζουν ξανά έδαφος στην Ευρώπη και τον κόσμο, συνιστώντας σοβαρή απειλή για την διεθνή ειρήνη.
Κρίνοντας και από την σκοπιά αυτή την Συμφωνία των Πρεσπών, την αξιολογούμε ως μία από τις λίγες μεγάλες νίκες της ειρήνης σε διακρατικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια.
Με τις σκέψεις αυτές, θεωρούμε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ δικαιούνται να προταθούν για το Νόμπελ Ειρήνης 2018».