Πώς «βύθισαν» το MEGA στο... «σκοτάδι»
Το MEGA, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, αποτέλεσε πολιτικός στόχο της σημερινής κυβέρνησης, πριν καν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία. Η επιθετική «ρητορική» βουλευτών και στελεχών του κόμματος κι οι «αιχμές» του ίδιου του - τότε - αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του συγκεκριμένου καναλιού, δεν άφηναν περιθώρια αμφιβολίας για την στρατηγική που θα ακολουθούσε το κόμμα αυτό, εάν κέρδιζε τις εκλογές. Το MEGA ήταν ένας ακόμη «εχθρός», ο οποίος και παρέμεινε μέχρι το τέλος, όχι όπως η τρόικα ή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που από «δυνάστες του λαού» έγιναν ...«συνεργάτες» με χρήσιμες ιδέες κι απόψεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και δεν δυσκολεύτηκε - είναι η αλήθεια - να ταυτίσει το MEGA με τη διαπλοκή στην Ελλάδα, με το παλιό πολιτικό σύστημα και τις παθογένειές του. Κάπου εκεί από τη θεωρία περνούν στην πράξη. Ξεκινά η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών με τον πολυσυζητημένο νόμο Παππά. Εμφανίζονται νέοι «παίκτες» στα ΜΜΕ (Σαββίδης, Μαρινάκης, Καλογρίτσας) και «χτυπούν» με υπέρογκα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων τις πολυπόθητες άδειες. Ορισμένοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο δια αυτού του τρόπου. Δυστυχώς για τον υπουργό Επικρατείας εκείνης της περιόδου, ο νόμος ακυρώνεται με απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση όχι μόνο ενοχλείται, αλλά εξοργίζεται από την εξέλιξη αυτή κι έτσι το ίδιο βράδυ η Όλγα Γεροβασίλη με δηλώσεις της από το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται κατά του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, γεγονός πρωτοφανές.
Λίγα 24ωρα αργότερα ξεκινούν οι «ζυμώσεις» για τον έλεγχο των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών από τους νέους «παίχτες» στα ΜΜΕ. Πρώτος στόχος και πάλι το MEGA, που κινείται ήδη σε καθοδική τροχιά, χωρίς ενημέρωση, αλλά πάντα με υψηλή τηλεθέαση χάρη στην πλούσια ταινιοθήκη του και στις ακριβές πραγωγές, που είχαν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Ιβάν Σαββίδης ανακοινώνει ότι σύντομα θα αγοράσει μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό. Πρόκειται για την ίδια συνέντευξη, στην οποία ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ...προέβλεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναδειχτεί ποτέ πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Λίγες ημέρες μετά, ανακοινώνεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ότι ο «Πήγασος», ιδιοκτησίας Φώτη Μπόμπολα, πούλησε στον Ιβάν Σαββίδη ποσοστό 20% που κατείχε στην «Τηλέτυπος» αντί του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας μπαίνει στα ΜΜΕ, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, επίσης μετόχου του ΜEGA, όσο και από τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο.
Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγοράζει μέσω πλειστηριασμού τον ΔΟΛ (αφού οι τράπεζες είχαν απαιτήσει το σύνολο των δανείων, που είχαν δώσει στον Σταύρο Ψυχάρη) και το 22% του σταθμού. Η νέα μετοχική σύνθεση του MEGA είναι πλέον γεγονός.
Ωστόσο, κανείς εκ των τριών βασικών μετόχων (37% στις εταιρείες συμφερόντων Βαρδινογιάννη, 22 % ΔΟΛ ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη και 20% στην εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία διάσωσης του μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού. Οι τράπεζες κρατούν κλειστούς τους λογαριασμούς, συνεπώς τα χρήματα που προέρχονται από τι διαφημίσεις, δεν μπορούν να εκταμιευθούν. Οι 480 εργαζόμενοι (εκείνη την περίοδο ) βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν συνομιλητές. Ανατίθεται στην εταιρεία συμβούλων grand Thornton να εκπονήσει σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας. Προβλέπονται απολύσεις, περικοπές, αναδιάρθρωση προγράμματος κι υπηρεσιών. Ούτε όμως κι αυτό το σχέδιο υλοποιείται.
Αντί αυτού, υπάρχουν δηλώσεις συνεργατών του Ιβάν Σαββίδη ότι ο ίδιος θα αναλάβει το κόστος αποπληρωμής των οφειλών του σταθμού και ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει το κανάλι στην πρώτη θέση. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, οι μεγάλοι μέτοχοι όρισαν νέο ΔΣ από το οποίο, ωστόσο, απουσίαζαν πρόσωπα που πρόσκεινται στον επιχειρηματία, ο οποίος- σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής – είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του σε μία άλλη εταιρεία, ρωσικής προέλευσης, η οποία δήλωνε ότι δεν προτίθεται να μετάσχει στην σχεδιαζόμενη ακόμη, ΑΜΚ της Τηλέτυπος.
Οι εταιρείες Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη αναζητούν λύση, προκειμένου να καλύψουν την αύξηση που αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Κανείς, όμως, δεν παίρνει την απόφαση και ο χρόνος κυλά, με το κανάλι να κουράζει πλέον από τις συνεχείς επαναλήψεις και τους εργαζόμενους να βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Κάποιες αόριστες υποσχέσεις ορισμένων ανθρώπων, που θεωρητικά ήταν κοντά στους μετόχους , δίνουν «οξυγόνο» στους απελπισμένους εργαζόμενους. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το θέμα.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες είναι αμετακίνητες και δεν εκταμιεύουν ούτε ένα ευρώ για τις υποχρεώσεις του τηλεοπτικού σταθμού, το νερό κόβεται στον έκτο όροφο του κτιρίου, που στεγαζόταν το δημοσιογραφικό επιτελείο, ενώ υπάρχουν απειλές και για διακοπή του ρεύματος . Η «κατάρρευση» έχει ήδη αρχίσει...
Παράλληλα, διαρρέονται φήμες περί επαναλειτουργίας του καναλιού, χωρίς ωστόσο να βασίζονται σε κάποιο πραγματικό γεγονός. Μπερδεύεται η επιθυμία με την πραγματικότητα. Το μήνυμα γίνεται ξεκάθαρο: το MEGA δεν καταθέτει άδεια στο νέο διαγωνισμό, που ήδη έχει προκηρύξει το ΕΣΡ. Ο νόμος είναι απόλυτος σαφής: όποιο από τα υπάρχοντα κανάλια δεν καταθέσει αίτηση για άδεια, τότε σταματά αμέσως η παροχή σήματος από την DIGEA.
Κανείς εκ των μετόχων δεν απαντά, ειδικά για τους λόγους που δεν κατατέθηκε άδεια. Νομικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν έδωσαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά (τραπεζική ενημερότητα ) και ως εκ τούτου ο φάκελος, ήταν ελλιπής. Στη πραγματικότητα πρόκειται για την αρχή του... επίσημου τέλους!
Αμέσως μετά τις γιορτές την «χαριστική βολή» δίνει η ανακοίνωση του ομίλου Βαρδινογιάννη, ότι σταματούν οι προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σταθμού, καταγγέλλοντας το ΕΣΡ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί 1,5 μισθός για τα δεδουλευμένα και παραπέμπονται οι εργαζόμενοι στους Φώτη Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη. Η πλευρά Μαρινάκη δηλώνει ότι «το ματς δεν έχει λήξει ακόμη» και δεν διαψεύδει πληροφορίες ότι είχε ζητήσει από τον όμιλο Βαρδινογιάννη να αναλάβει η ίδια την επαναλειτουργία του ΜEGA. Τι συνέβη και δεν «έτρεξαν» εξελίξεις, κανείς δεν το εξήγησε...
Πρόσφατα, έγινε μια απέλπιδα προσπάθεια, για να κρατηθεί ζωντανό το σήμα του σταθμού, με την μετατροπή της άδειας σε θεματική. Όταν οι εκπρόσωποι της «Τηλέτυπος» ερωτήθηκαν από το ΕΣΡ για το εάν υπάρχει business plan, απάντησαν αρνητικά. Κανείς στην πραγματικότητα δεν πίστεψε ότι το ΕΣΡ θα δώσει το «φιλί της ζωής» στο κανάλι. Άλλωστε, αμέσως μετά ο Νίκος Παππάς με τη λακωνική του δήλωση «οι νόμοι πρέπει να τηρούνται», προανήγγειλε την απόφαση του ΕΣΡ, καθιστώντας σαφές ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν καταλάβει ή δεν ήθελαν να καταλάβουν, το τι ακριβώς θα συνέβαινε με το MEGA.
Το «λουκέτο» είχε προαναγγελθεί πολλούς μήνες ή ενδεχομένως και χρόνια πριν. Απλά έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος. Και τελικά βρέθηκε...