Έξι εταιρείες στην «κούρσα» για τις άδειες: «Μαύρο» στο MEGA;
Έξι συνολικά εταιρείες συμμετέχουν στην «κούρσα» διεκδίκησης μεριδίου από την τηλεοπτική «πίτα».
Η προθεσμία του ΕΣΡ για την υποβολή αιτημάτων περί αδειοδότησης έληξε στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, αφότου ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR, E και ο Φίλιππος Βρυώνης κατέθεσαν τους σχετικούς φακέλους, κάτι που δεν έπραξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως άλλωστε είχε επισημάνει το «xrimaonline.gr» νωρίτερα. Εκτός «κούρσας» έμεινε, όπως έγινε γνωστό χθες, το MEGA.
Ειδικότερα, το μεσημέρι κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό οι σταθμοί ΑΝΤ1 και Epsilon TV, ενώ λίγο αργότερα και ο κ. Βρυώνης, με εκπρόσωπο της εταιρείας «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.» τον Μάκη Γιομπαζολιά.
Νωρίτερα, είχε καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας και ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA. Το πρωί της Πέμπτης κατέθεσε αίτηση ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ενώ ο ΣΚΑΪ έκανε την αρχή το απόγευμα της Τετάρτης.
Σημειώνεται πως τελικά η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των αδειών, καθένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής με τιμή την ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά.
Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια.
Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.
Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.
Όσον αφορά την εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:
«Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».
Και τώρα το MEGA, τί;
Πολλά και ποικίλα ερωτήματα προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση των μετόχων του MEGA να μην καταθέσουν τελικά αίτηση για την αδειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του xrimaonline.gr, την σχετική απόφαση ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι στις τράπεζες ο Πάνος Κυριακόπουλος, που είχε αναλάβει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για λογαριασμό της «Τηλέτυπος» με τους πιστωτές. Η ανακοίνωση έγινε, την ώρα που οι εργαζόμενοι του MEGA βρίσκονταν στην Ένωση Συντακτών και ενημερώνονταν για τις διαδικασίες υπαγωγής της εταιρείας στον πτωχευτικό κώδικα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των μετόχων, η απόφαση να μην συμμετάσχει στην διαδικασία ήταν κοινή και ελήφθη με βάση οικονομοτεχνικά κριτήρια.
Το μέλλον του σταθμού είναι πλέον πιο σκοτεινό από ποτέ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης ανακοίνωσε χθες ότι όποιο κανάλι δεν υποβάλλει αίτηση έως το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 3, τότε θα χάσει στα τέλη Φεβρουαρίου το δικαίωμα εκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Συνεπώς, αν δεν αλλάξει κάτι μέσα στις επόμενες ώρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, το MEGA έχει χρόνο ζωής κάτι λιγότερο από δύο μήνες.
Η εξέλιξη αιφνιδίασε τους 450 εργαζόμενους του σταθμού, που παραμένουν απλήρωτοι επί 13 μήνες, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί λύση. Τώρα, με βάση πια τα δεδομένα που προέκυψαν χθες, είναι σαφές ότι τόσο τα δεδουλευμένα όσο κι οι αποζημιώσεις υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να χαθούν.
Εάν η «Τηλέτυπος» οδηγηθεί σε πτώχευση, τότε θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων (ταινιοθήκη, εμπορικό σήμα, κλπ) και μετά την εκκαθάριση θα αποφασιστεί, ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πληρωθούν ένα μέρος των οφειλόμενων (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενοι) .
Πάντως, οι εξελίξεις έχουν και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το «μαύρο» στο MEGA διευκολύνει την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτε ουσιαστικό, προκειμένου να συμβάλλει στην επαναλειτουργία του μέσου τους τελευταίους μήνες.
Παππάς: Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όλα είναι εφικτά
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφορικά με τις εξελίξεις στον διαγωνισμό.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
«Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά» σημείωσε.