fwfara

Ο νέος φορέας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη μέρα...

Δημιουργία 20/11/17, 06:42
Ακριβώς όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, έτσι και στην τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη η συμμετοχή-ρεκόρ ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους, τη στιγμή που η ανείπωτη τραγωδία στη Δυτική Αττική δεν έχει τέλος. Οι πολίτες αγνόησαν τη σφοδρή κακοκαιρία κι έσπευσαν στις κάλπες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς.

Αν λοιπόν την πρώτη Κυριακή τα μηνύματα της κάλπης ήταν ηχηρά, τότε τα χθεσινά εξέπεμψαν «SOS» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα προβλήματα φτάνουν με τη μορφή «χιονοστιβάδας» κι η αποδόμηση όλων των πρωθυπουργικών «αφηγημάτων» χαλάνε τη «σούπα», που η κυβέρνηση επιδιώκει να «σερβίρει» σε κοινή γνώμη κι αριστερό ακροατήριο. Αναμφίβολα, η σύσταση του νέου φορέα αλλάζει τον πολιτικό χάρτη σε μία προεκλογική περίοδο διαρκείας, όπως δείχνουν γεγονότα κι εξελίξεις.

Έχουμε και λέμε: η συμμετοχή «άγγιξε» το εντυπωσιακό 78% σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, που σημαίνει πως 3 στους 4 πολίτες επέστρεψαν χθες στις κάλπες. Η «σαρωτική» νίκη της Φώφης Γεννηματά, η οποία είχε προεξοφληθεί από την πλειονότητα των πολιτικών παραγόντων, δικαιολογεί βέβαια την μαζική αυτή προσφυγή, ωστόσο τα νούμερα «λένε», επίσης, πως πήγαν να ψηφίσουν ακόμη και όσοι την πρώτη φορά δεν είχαν «σταυρώσει» έναν από τους δύο υποψηφίους της τελικής «μάχης».

Πέρα από τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους στην Ηρώδου Αττικού, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο κόσμος αναζητεί μία ενδιάμεση δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας σε καιρούς δύσκολους, με πολλές προκλήσεις μπροστά.

Κι όσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να διευκρινίσουν από την πρώτη μάλιστα Κυριακή πως η αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες, αποδεικνύει την «ήττα» της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ευκολονόητο, παρατηρώντας τα ευρύτερα αποτελέσματα και των δύο Κυριακών, πως οι ψηφοφόροι που το 2015 μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από το τότε ΠΑΣΟΚ, νιώθοντας πως δεν είχαν εναλλακτική που να τους εκφράζει καθώς το κόμμα τους βρισκόταν στο μεταίχμιο της «επιβίωσης», επέστρεψαν στο... κέντρο και μάλιστα δυναμικά.

Πρόκειται για το στοίχημα, που δεν μπόρεσε να πετύχει ο κ. Τσίπρας: να διατηρήσει την «πίτα» εκείνη που «μπέρδεψε» πριν δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να’ χει, το γεγονός πως ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ του, «αψήφησε» την ισχυρή καταιγίδα και πήγε να ψηφίσει, είναι πρωτίστως ένα θετικό μήνυμα για τον ίδιο τον ιστορικό χώρο της Κεντροαριστεράς, που σε τέτοιες πολιτικές συγκυρίες έμοιαζε, ως αναγκαίο να ανασυσταθεί.

Είναι, όμως, και ένα πολύ «γενναίο» σημάδι πως οι πολίτες «μαύρισαν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας αγανάκτηση, απογοήτευση, δίνοντας ενδεχομένως το «σήμα» για την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν τα τελευταία κυβερνητικά τρικ-και όχι μόνο-επέδρασαν καταλυτικά στην εντυπωσιακή συμμετοχή στις κάλπες. Ωστόσο, τα στατιστικά δείχνουν, σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, πως οι αναποφάσιστοι ορίζουν τις τάσεις. Είναι εκείνοι που ρίχνουν την ψήφο με βάση τις σκέψεις της τελευταίας στιγμής.

Η αλήθεια είναι πως μετά τη ΔΕΘ, όλη η επικοινωνιακή τακτική του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του έχει «ξεγυμνωθεί» και με βήμα γοργό και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και σε πολλά ταυτοχρόνως πεδία.

Η πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε όλες τις ακτές του Σαρωνικού, τα «παιχνίδια» καθυστερήσεων με τις επενδύσεις, τα ολοένα και αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας από κακοποιά στοιχεία, που βγήκαν από τη φυλακή με το νόμο Παρασκευόπουλου, η υπόθεση Noor 1 με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, το «χρυσό» ταξίδι του κυβερνητικού εταίρου στο Λονδίνο, αλλά και το πρόσφατο ζήτημα με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, η κυνική ομολογία των κκ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη για την συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, το «σαφάρι» πλειστηριασμών και τέλος η έλλειψη άμεσης δράσης και συντονισμού όσον αφορά τη φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττική, που παρέσυρε στον θάνατο 20 συμπολίτες μας, είναι μεταξύ άλλων «καυτά» θέματα που μοιάζουν να μην μπορούν να επισκιαστούν καν από το «αφήγημα» του κοινωνικού μερίσματος.

Εύλογο είναι το ερώτημα, πως θα επιτεθεί τώρα ο πρωθυπουργός, αφού ο «μποναμάς» επιλέχτηκε την πρώτη Κυριακή; Θα ανοίξει ξανά το πακέτο των παροχών; Ουδείς ξέρει. Μία πρώτη «γεύση» από τις αντιδράσεις του, ωστόσο, θα λάβουμε σήμερα κιόλας κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή, ενώ έπεται και η «καυτή» επερώτηση της ΝΔ για τον Καμμένο αναφορικά με τον περίεργο μεσάζοντα.

Σήμερα, στη Βουλή ο νέος φορέας «πρωταγωνιστεί». Τα «βλέμματα» όλων είναι στραμμένα στην Κεντροαριστερά. Όπως φυσικά και της Πειραιώς, η οποία ετοιμάζεται για το εκλογικό 2018, όπως το χαρακτηρίζει.

Από την κυβέρνηση η τακτική «πόλωσης» θα πρέπει να θεωρείται, πάντως, παραπάνω από αναμενόμενη. Τακτική, με πρωταρχικό σκοπό πάντα να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να «ξορκίσει» το ενδεχόμενο μελλοντικών διαρροών από τους «153», καθώς δίχως το «μπετόν αρμέ», ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά πως είναι δύσκολο να παραμείνει στην εξουσία, δεδομένων πάντα των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, με τις τελευταίες εξ αυτών να σημειώνουν πως το κόμμα της Αριστεράς έχασε το ποσοστό, που «τσίμπησε» το περασμένο καλοκαίρι.

Αν σου άρεσε κάνε