Κεντροαριστερά : Τα ενδιαφέροντα, μετά το δεύτερο debate

Δημιουργία 07/11/17, 07:13
Το κυρίαρχο ζήτημα που επικράτησε και για το οποίο δε δόθηκε απάντηση στο δεύτερο debate για τις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαρίστερας δεν ήταν μόνο οι προειδοποιήσεις για το ρόλο που θα έχει το νέο πολιτικό σχήμα.

Σημειώνεται πως κατά της ένωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι στάθηκε η ΔΥΣΗ, το Ποτάμι, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Καμίνης.

Ξεκινώντας με το πως θα είναι ο ενιαίος φορέας μετά το πέρας των εκλογών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως «οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδης όπως τις παρουσιάζετε. Θα τα καταφέρουμε, είμαι αισιόδοξος. Θα γίνει ένα ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα αυτά. Είχα θέσει το θέμα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το πώς θα το καταφέρουμε δεν θα το αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος. Θα το αποφασίσουν οι πολίτες που στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου θα γίνουν συνιδρυτές και θα καθορίσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου. Θα κάνουμε ένα κόμμα θεσμό που θα σέβεται τις αποφάσεις των μελών του.

Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι απλή αναλογική. Πρέπει να σπάσουν οι περιφέρειες που δεν αφήνουν έναν υποψήφιο χωρίς να έχει σχέση με τον αρχηγό, χωρίς να έχει χρήματα να εκλεγεί. Για τα θέματα ενότητας πρέπει να φτιάξουμε έναν νέου τύπου ενότητας που θα αφορά στις συλλογικότητες, τις αξίες, τις ιδέες μας και το πρόγραμμα μας. Και να μην δίνει εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές. Το είχαμε κάνει και υπονόμευσε την ενότητα της παράταξης».

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης είπε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και κατά βάση έχει γίνει. Πρέπει να ιδρύσουμε μια μεγάλη παράταξη. Θα φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υπό μια προϋπόθεση, να αποδείξουμε εμπράκτως την ενότητα και να το αποδείξουμε. Για αυτό αντέδρασα στο θέμα των ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Αλλά για να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Σημασία έχει μετά το συνέδριο να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που να κατατείνει στις βασικές πολιτικές. Με αυτές θα πάμε στο εκλογικό σώμα. Μα αυτές θα πάμε στις επόμενες εκλογές» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι «είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί τίποτα άσχημο. Ο Έλληνας πολίτης θα αποδείξει ότι με τη μεγάλη συμμετοχή είμαστε πάρα πολλοί. Αρνούμαι να εμπλακώ στη συζήτηση με ποιον θα συνεργαστούμε. Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, θα γίνουμε μεγάλη δύναμη του χώρου. Από την αρχή καταδίκασα τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Περνάμε αρνητικό μήνυμα με τους δύο αρχηγούς. Να υπάρχει ένα μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα, να σπάσουν οι περιφέρειες και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης δήλωσε πως «η ενότητα είναι μια πολύ ωραία λέξη, όπως και η παγκόσμια ειρήνη. Αυτός που θα εκλεγεί θα οδηγήσει στις εκλογές. Ένας θα είναι ο αρχηγός και όχι δύο, αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε και θα αναγνωριστούν. Εγώ μπορώ να είμαι και στρατηγός και στρατιώτης και αυτό πρέπει να απαντηθεί από όλους. Αν αποτύχω δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού, δεν θα προσπαθήσω να εκλεγώ βουλευτής επικρατείας, θα μείνω στη μάχη σαν ενεργός βουλευτής, για την ενότητα».

Παίρνοντας το λόγο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι «η ενότητα αποτελεί μια κατάκτηση για το χώρο μας. Δεν είναι αυτονόητη για αυτό δεν μπορούσε τόσα χρόνια να κάνει το βήμα εμπρός. Δεν μπορούσε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Η ενότητα ήταν από τους πρώτους στόχους. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να αποτελεί κατάκτηση και μετά από τις εκλογές. Δίνω μια μάχη για να την κερδίσω με πίστη και αισιοδοξία. Από την πλευρά μου θέλω να απαντήσω ότι σέβομαι τη συλλογικότητα και την κοινή προσπάθεια.

Έβαλα τον εαυτό μου στην κρίση ενώ ήμουν ήδη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής για να αναδειχθεί η διαδικασία. Όσο για το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί στο εγχείρημα και κανένας δεν μπορεί να πει ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα την επόμενη μέρα. Τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία. Είναι σημαντική στιγμή ότι πορευόμαστε μαζί» σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως «το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ και πολλοστή φορά και μαζί μας χιλιάδες άνθρωποι είναι ζήτημα ενότητας. Και μάλιστα μας κατηγορούν ότι έχουμε καθυστερήσει. Η ενότητα είναι ένα κεκτημένο αλλά από την άλλη οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ενότητα μόνη της δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πορεία που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει. Οι κινέζοι έχουν μια παροιμία που λέει για την υγεία, ότι αν έχει την υγεία σου, έχεις το ένα. Αν έχει τα υπόλοιπα έχεις πολλά μηδενικά και γίνονται χίλια. Αν χάσεις το ένα όμως μένουν μόνο τα μηδενικά. Αν έχεις ενότητα έχεις το ένα, αν χαθεί το ένα γίνονται μηδενικά αλλά αν τα μηδενικά δεν έρθουν το ένα δεν αρκεί» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Αν σου άρεσε κάνε