Ο Ραχόι έχει μόνο να χάσει εάν εντείνει τις πιέσεις προς τη Βαρκελώνη
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται για τη Μαδρίτη και για το σύνολο της Ισπανίας είναι κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θα επιλέξουν να κλιμακώσουν την κόντρα με τη Βαρκελώνη, εν όψει και των κρίσιμων πρόωρων εκλογών του Δεκεμβρίου στην Καταλονία.
Η κορυφαία είδηση της Δευτέρας για την καταλανική κρίση δεν είναι τόσο η φυγή του καθαιρεθέντα κυβερνήτη της ισπανικής περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν στο Βέλγιο και η αναζήτηση ασύλου από την εκεί κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ. Και αυτό παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των media που έχουν διαλέξει το μέρος της Μαδρίτης και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θέλησαν να τονίσουν τα περί δειλίας του Καταλανού και της άμεσης φυγής από τη χώρα, μόλις ανακοινώθηκαν οι κατηγορίες από το γενικό εισαγγελέα της χώρας χθες το πρωί.
Η σημαντικότερη εξέλιξη για τη Δευτέρα ήταν πως το κόμμα του Πουτζδεμόν (Καταλανικό Ευρωπαϊκό Κόμμα της Δημοκρατίας – PDeCAT) γνωστοποίησε πως συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Μαδρίτη και ο Ραχόι για πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, στις 21 Δεκεμβρίου
Το επίδικο για την Καταλονία αλλά και γενικότερα για τη συνοχή της Ισπανίας είναι το επόμενο χρονικό διάστημα. Και έγκειται το ποια στάση θα επιλέξουν να κρατήσουν τόσο η Μαδρίτη όσο και η Βαρκελώνη εν όψει των πρόωρων εκλογών του Δεκεμβρίου, η προεκλογική περίοδος για τις οποίες έχει ουσιαστικά -άτυπα μεν, αλλά ουσιαστικά δε- ξεκινήσει από χθες.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας μια προεκλογική περίοδο 8 εβδομάδων, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Θα μπορέσει η κυβέρνηση του Ραχόι να ανταπεξέλθει στις δοκιμασίες και να διατηρήσει ένα ήρεμο κλίμα εν όψει των εκλογών αλλά -και πολύ πιο σημαντικό- μετά από αυτές; Η αγριότητα της καταστολής που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η Μαδρίτη στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για το δημοψήφισμα (όπως θυμόμαστε οι περισσότεροι) έδειξε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός μπορεί να επιτάσσει δια ροπάλου και βίας τις διαφορετικές απόψεις.
Αλλά σε περίπτωση που επέλεγε και πάλι την καταστολή και της χρήσης βίας από την Εθνική Φρουρά κατά των Καταλανών, αυτό δε θα οδηγούσε περισσότερο κόσμο στη Βαρκελώνη αλλά και στην υπόλοιπη Ισπανία να δει με περισσότερο θετικό μάτι τον απεγκλωβισμό της Καταλονίας;
Τα σενάρια
Μια «βαριά» αντιμετώπιση από τον Ραχόι θα μπορούσε να ανυψώσει τις αποσχιστικές δυνάμεις εντός της περιφέρειας. Και αυτό παρά το γεγονός πως μέχρι στιγμής, η κόντρα μεταξύ Μαδρίτης - Βαρκελώνης έχει δείξει πως δεν έχει τον παραπάνω αντίκτυπο.
Είναι χαρακτηριστική χθεσινή δημοσκόπηση της εφημερίδας El Mundo (που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ραχόι), η οποία δείχνει πως οι αυτονομιστές θα λάμβαναν 61-65 έδρες από σύνολο 135 εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο, από τις 72 που κατέχουν σήμερα (το κόμμα του Πουτζδεμόν και το CUP).
Αλλά τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν η Μαδρίτη επιλέξει να καταστείλει τις φωνές που επιμένουν για ανεξαρτησία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως μετά την άγρια επέμβαση τη μέρα του δημοψηφίσματος, τα ποσοστά των Καταλανών που δεν ήθελαν την απόσχιση από την Ισπανία αλλά καταδίκαζαν την παρέμβαση της Μαδρίτης εκτινάχθηκαν, όπως και η απήχηση του Πουτζδεμόν ανάμεσα στους Καταλανούς, έστω και παροδικά.
Από την άλλη, μια επίδειξη πυγμής από τον Ραχόι θα καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την επόμενη μέρα από τις 21 Δεκεμβρίου, καθώς θα περιόριζε σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, τη στιγμή που ο Ραχόι χρειάζεται ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας έτσι ώστε να επανέλθει η χώρα σε κανονικότητα.