ispania-katalonia-anexartisia

Μια νέα, περισσότερο αβέβαιη μέρα για το σύνολο της Ισπανίας

Δημιουργία 28/10/17, 10:49
Από το Σάββατο η κυβέρνηση της Μαδρίτης όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά όρισε ως υπεύθυνη για τη Βαρκελώνη την αναπληρώτρια πρωθυπουργό. Συντριπτικά τα «άκυρα» από την ΕΕ προς τον Πουτζδεμόντ.

Μια καινούργια και πολύ περισσότερα αβέβαιη μέρα για το μέλλον της Ισπανίας είναι το Σάββατο, με την Καταλονία να έχει από την Παρασκευή προβεί στη μονομερή προκήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη χώρα και με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να έχει «καρατομήσει» το σύνολο της τοπικής κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Στη θέση του, ο Ραχόι έχει ορίσει ως προσωρινή υπεύθυνη μέχρι τις τοπικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου το «δεξί του χέρι», την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Πλέον, όλα είναι ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι στην κόντρα Μαδρίτης - Βαρκελώνης, ενώ σήμερα περνά και επίσημα ως νόμος η άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην εφημερίδα της ισπανικής κυβέρνησης.

Ακόμα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου επίσημα την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας.

Τάσσεται με τον Ραχόι η ΕΕ

Σημειώνεται πως μέσα στη διάρκεια της νύχτας, η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε συντριπτικά στο πλευρό της γενικής κυβέρνησης και του Ραχόι, μη αναγνωρίζοντας ως νόμιμη την προκήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Για την Ε.Ε. τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σκληρό μήνυμα στην ηγεσία των Καταλανών αποσχιστών έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός κεντροδεξιός Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας μέσω Twitter ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αυτή την απόσχιση, καθώς παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας και τον καταστατικό χάρτη της Αυτόνομης Επαρχίας της Καταλονίας, που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου».

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επεσήμανε εξάλλου εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας.

«Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.

Με εμφατικό τρόπο στο πλευρό της Ισπανίας και κατά της απόσχισης της Καταλονίας τάχθηκε και η Κύπρος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερής απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας Φιόνα Χίσλοπ, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), εξέφρασε την κατανόησή της απέναντι στην καταλανική κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. «Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε