rajoy-ypoyrgiko

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για την αναστολή της αυτονομίας

Δημιουργία 20/10/17, 07:05
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για το τέλος της καταλανικής αυτονομίας.

Σε μερικές ώρες από τώρα, το πρωί του Σαββάτου, η ισπανική κυβέρνηση θέτει σε κίνηση τον μηχανισμό κατάργησης της περιφερειακής αυτονομίας την οποία απολαμβάνει η Καταλονία.

Μετά από αρκετές ημέρες που στιγματίστηκαν από παλινωδίες, τελεσίγραφα και απειλές φυλάκισης οι μαδριλένοι θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Το άρθρο 55 τίθεται σε εφαρμογή μέσα από το υπουργικό συμβούλιο που έχει ήδη συγκληθεί, ενώ ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν έχει απειλήσει πως το περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ οριστικής απόσχισης εάν η Ισπανία «συνεχίσει την καταστολή».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το ότι λίγες ώρες μετά από την απόφαση Ραχόι, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς διατάχθηκαν να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία της καταλανικής αστυνομίας (Mossos) και να κατασχέσουν έγγραφα σχετικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας από την Ισπανία.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ισπανία έχει ζήσει 40 χρόνια χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί το άρθρο 155 του συντάγματος του 1978.

Περνούν από το κοινοβούλιο τα μέτρα

Το υπουργικό συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρίαση θα καθορίσει τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην Καταλονία και θα τα καταθέσει στη Γερουσία, το άνω σώμα της Βουλής.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά που θέλει να επιβάλει στην Καταλονία ο Ραχόι και να τα φέρει προς ψήφιση στην ισπανική Γερουσία.

Σημειώνεται ότι η έγκριση και μόνο του Λαϊκού Κόμματος θα ήταν αρκετή ώστε να περάσει το μέτρο, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είχε συζητήσεις και με ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν σκοπεύει να κάνει και αυτή τη φορά ένα βήμα πίσω, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Στρίβειν δια των.. εκλογών(;)

Μια καλή λύση για τον Κάρλες Πουτζδεμόν θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες. Οι Καταλανοί θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για να εκφράσουν τη γνώμη τους και η Μαδρίτη να προσπαθήσει να τους κερδίσει χωρίς «μαστίγιο».

Σχεδόν οι μισοί καταλανοί, όμως, τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς νιώθουν «ταπεινωμένοι» από την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης.

Και η ΕΕ(;)

Εξ αρχής, τα αρμόδια όργανα της ΕΕ συνιστούσαν ψυχραιμία και διάλογο στα δυο μέρη, καταδικάζοντας τη βία των ισπανικών αρχών κατά των καταλανών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Παράλληλα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.

Οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.

«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε