for-sale

Υπερ-Ταμείο: Εκχωρούν εθνικό πλούτο και ΔΕΚΟ για έναν... αιώνα!

UPD 10:03 Δημιουργία 11/01/18, 06:40
Του Αλέξη Ρωμανού

Κυβέρνηση και «153» ετοιμάζονται να «παραδώσουν» τις ΔΕΚΟ στους δανειστές, δίνοντας την ψήφο τους στο πολυνομοσχέδιο «μαμούθ» την ερχόμενη Δευτέρα!

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα κληθούν να εγκρίνουν -κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- τη μεταβίβαση 14 ΔΕΚΟ απευθείας στο Υπερταμείο. Ανάμεσα τους ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και ΔΕΗ, επιχειρήσεις με υψηλό συμβολισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ στα τότε.... χρόνια της αντιπολίτευσης.

Το Υπερταμείο ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι θεσμοί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου (με τρία μέλη έναντι δύο Ελλήνων), ενώ πρόεδρός του εν λόγω συμβουλίου είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το λεγόμενο υπέρ-ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλήφθη στο 3ο μνημόνιο και υποθηκεύει την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια (!)

Συγκεκριμένα, το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015. H τότε συμφωνία περιείχε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, τα έσοδα από τις οποίες θα μοιράζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ ό,τι απέμενε θα «πήγαινε» για αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς και σε επενδύσεις. (Χωρίς, όμως, να έχει αποφασιστεί, εάν τα έσοδά του θα εξυπηρετούν κατά 100% το δημόσιο χρέος ή αν θα επιμεριστούν κατά την αρχή 50% για το χρέος και 50% για «επενδύσεις»).

Η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του Ραμείου, τα έσοδα του οποίου θα διατίθενται κατά 50% για την αποπληρωμή χρέους και κατά 50% για επενδύσεις οι οποίες όμως θα αφορούν στη δημιουργία υπεραξίας για τα περιουσιακά στοιχεία, που βρίσκονται στις τέσσερις θυγατρικές του ταμείου. Ακόμη και με το πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα σενάριο -αυτό που προτείνει το ΔΝΤ (το οποίο φυσικά και δεν θα υιοθετηθεί)- το ελληνικό χρέος των 210 δισ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας θα αποπληρωθεί το 2080, δηλαδή σε 64,5 χρόνια από σήμερα.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι, γιατί η ελληνική πλευρά επιλέγει να δεσμεύσει ήδη τη δημόσια ακίνητη περιουσία, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση εποπτείας από τους σημερινούς δανειστές, ακόμη και για την περίοδο που εκείνοι δεν θα είναι πια δανειστές μας.

Σκοπός του Υπερταμείου είναι να προσπαθήσει να εξυγιάνει τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, να αξιολογήσει τις (εν πολλοίς κομματικά διορισμένες) διοικήσεις και μόνο αν δεν προκύψει αποτέλεσμα, να τις πουλήσει. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο κανονισμός με τον οποίο λειτουργεί το Υπερταμείο, που αποφασίστηκε να συσταθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου του 2015.

Οι εξελίξεις δείχνουν αλλαγές (όχι απαραίτητα αρνητικές) για τους περίπου 40.000 εργαζόμενου, που απασχολούνται στις εν λόγω ΔΕΚΟ, οι οποίες με βάση τις νόρμες του Υπερταμείου θα πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τον κώδικα ορθής πρακτικής του ΟΟΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις θα αξιολογηθούν και θα παραμείνουν μόνο όσοι περάσουν την αξιολόγηση.

Στο Υπερταμείο περνούν τα ακόλουθα μερίδια του ελληνικού Δημοσίου: Το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο το ΤΑΙΠΕΔ και θα πωληθεί), το 50,3% της ΕΥΔΑΠ, το 51% της ΕΥΑΘ,

τα ΕΛΤΑ , Οι αστικές συγκοινωνίες: ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ ,το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης

η ΔΕΘ-HELEXPO, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό), οι Ελληνικές Αλυκές, ηΕΤΒΑ - ΒΙΠΕη Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και το ΟΑΚΑ.

Αν σου άρεσε κάνε