CNBC: Μετά τις γερμανικές εκλογές οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος
Νέα αναφορά για το ελληνικό χρέος κάνει την Παρασκευή το CNBC, αναφέροντας πως οι συζητήσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα αρχίσουν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση μετά από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό που θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η Ελλάδα, είναι να αποφύγει να εισέλθει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Και αυτό είναι το σημείο που εντοπίζεται «πρόβλημα». «Υπάρχει τώρα φως στο τούνελ», είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά από μήνες συγκρούσεων, η ΕΕ και το ΔΝΤ είχαν αποφασίσει να απελευθερώσουν περισσότερα κεφάλαια διάσωσης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό μόνο από το τρίτο δάνειο να ανέρχεται στα 40,2 δισ. ευρώ,
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν πολύ μικρά μέτρα για την ελάφρυνση χρέους τότε, αλλά αυτά τα μέτρα ήταν λιγότερα από την ελάφρυνση χρέους για την οποία πίεζε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται να τελειώσει το Σεπτέμβριο του επομένου έτους. Η Ελλάδα πλήττεται από πολυετείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις από το 2010 και μάλιστα κινδύνευσε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη το 2015.
Στόχος του Τσίπρα είναι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και να αφήσει πίσω του τη διεθνή βοήθεια, επομένως το θέμα του χρέους είναι αυτό που θα συνεχίσει να κυριαρχεί τις συζητήσεις όσο θα πλησιάζουμε τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς αναδιάρθρωση, ενώ το Ταμείο πιέζει για πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα ενώ παράλληλα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.
Η ΕΚΤ ήταν επίσης εμφατική στο ότι δεν θα συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο QE. Σε επιστολή του τον Ιούνιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέκλεισε αυτή την πιθανότητα, δηλώνοντας πως το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας δεν είναι σε θέση να αναλύσει πλήρως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Αναλυτές στη Barclays έχουν εκτιμήσει ότι εάν συμπεριληφθεί το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα ομολόγων της ΕΚΤ, συνεπάγεται μηνιαίες αγορές περίπου 115 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως το θέμα της ελάφρυνσης χρέους «δεν βρίσκεται καθόλου στην ατζέντα». Αλλά πηγή κοντά στην κατάσταση τόνισε στο CNBC ότι οι συζητήσεις για το μεσοπρόθεσμο χρέος θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεκινήσουν το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο.