Θεσμοί: «Τρέξτε» πλειστηριασμούς-«Ελληνικό», έρχονται +82 προαπαιτούμενα!
Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν στην Αθήνα πως δεν πρέπει να χαλαρώσει όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αποτελούν «κλειδί» για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές.
Οι ίδιες πηγές «γκαζώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα ιδιαίτερα για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τονίζοντας πως η Αθήνα θα βρίσκεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση ως προς το «μέτωπο» αυτό έως και τις 22 Ιανουαρίου, γεγονός που αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά με «φόντο» τις σκηνές ροκ στα ειρηνοδικεία, οι οποίες μπλοκάρουν τις σχετικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν οι πλειστηριασμοί, φυσικοί και ηλεκτρονικοί, διεξάγονται υπό ομαλές συνθήκες, τότε η Αθήνα θα έχε πιάσει στον στόχο.
Ανέφεραν ότι το 1/3 φάνηκε ότι δεν φτάνει σε πλειστηριασμό γιατί λίγο πριν τη διαδικασία οι οφειλέτες αποπληρώνουν το χρέος τους, κάνοντας λόγο για κακοπληρωτές.
Οι ίδιοι παράγοντες, πάντως, εξήγησαν πως αίτημα των θεσμών είναι οι πλειστηριασμοί να επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο.
Το «κεφάλαιο» απεργίες
Λίγο μετά το «αλαλούμ» με την επίμαχη τροπολογία της Έφης Αχτσιόγλου για τις απεργίες, την οποία και η υπουργός Εργασίας πήρε πίσω στον απόηχο μίας «θύελλας» αντιδράσεων, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρθηκαν και σε αυτό το ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το «κρίσιμο».
Το «παγωμένο» prooject του Ελληνικού
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και σε ό,τι αφορά το «καυτό» μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει «παγώσει» κορυφαία επενδυτικά projects, όπως είναι το έργο του «Ελληνικού», με τους θεσμούς να ζητούν έστω να «μπουν οι μπουλντόζες», για να δοθεί τουλάχιστον το σήμα της εκκίνησης.
Τα άλλα κρίσιμα προαπαιτούμενα αφορούν ΔΕΣΦΑ, επιλογή στελεχών στο δημόσιο και χρηματοδότηση των κομμάτων.
«Γκάζια» για μεταρρυθμίσεις
Όπως προκύπτει από τις διαρροές, οι δανειστές πατάνε «γκάζι» για την ψήφιση των προαπαιτουμένων, ενώ τονίζουν για μια ακόμα φορά πως οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να... κοπάσουν και μέσα στο 2018.
Σύμφωνα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόλις το 1/3 των 110 προαπαιτουμένων για τη γ' αξιολόγηση, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι των μέτρων απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και το ορόσημο βάση του οποίου δουλεύουν όλες οι πλευρές είναι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Μεγάλος αριθμός προαπαιτούμενων θα υπάρχει και στην 4η αξιολόγηση με την ευρωπαϊκή πηγή να ανεβάζει τον αριθμό τους στα 81 - 82.
Περί δόσης...
Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα, η ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα έχει ως αφετηρία το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι «πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει διαθέσιμα η Ελλάδα ως buffer στο τέλος του προγράμματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Η ευρωπαϊκή πηγή υπενθύμισε ότι με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του προγράμματος είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν επιπλέον 18,4 δισ. ευρώ και αν αυτό συμβεί, θα υπολείπονται και περίπου 27 δισ. ευρώ από τα εγκεκριμένα κονδύλια της 3ης δανειακής σύμβασης.