Ντάισελμπλουμ: «Εξαιρετικό» το SLA, επί «τάπητος» τα επόμενα βήματα
Ο ίδιος δήλωσε πολύ χαρούμενος για το SLA με την Ελλάδα, το οποίο ήρθε «εγκαίρως», όπως τόνισε, σχολιάζοντας ότι ήταν «εξαιρετικό».
Σήμερα, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
Η συμβουλή του για τον επόμενο πρόεδρο είναι να «κρατήσει το Eurogroup ενωμένο», όπως δήλωσε, καθώς και ότι αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της θητείας του.
Επικυρώνεται το SLA
Το Eurogroup σήμερα επικυρώνει την τεχνική συμφωνία, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει περί τα 80 προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να ξεκινήσουν οι δύσκολες συζητήσεις για το Χρέος και την επόμενη ημέρα μετά από τη λήξη του Προγράμματος.
Για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα κατατεθούν νομοσχέδια στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν ψηφιστεί όλα ως το Eurogroup της 22 Ιανουαρίου.
Κατά τον κ Τσακαλώτο, εξάλλου, μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.
Αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έκρυβε απρόοπτα και η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Μπορεί η συμφωνία να μην περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα, αλλά είχε δύσκολα σημεία, όπως για παράδειγμα η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Καθοριστικής σημασίας ήταν βέβαια και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ανοιχτό έμεινε ένα σημαντικό για την κυβέρνηση θέμα, το αίτημα για αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από 1/1/2018. Ο κ, Τσακαλώτος είπε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την εξασφάλισή του, με την έννοια ότι υπάρχουν πόροι από τον προϋπολογισμό που μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό. Η εκκρεμότητα θα λήξει ως το τέλος του έτους.
Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.
Το ΔΝΤ θα κληθεί πιθανότατα να αποφασίσει αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 . Αυτό θα γίνει το Μάιο και σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τις μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.
Τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ θα κληθεί πιθανότατα να αποφασίσει αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 . Αυτό θα γίνει το Μάιο και σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τις μειώσεις των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.
Η τελευταία έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι θετική για την Ελλάδα καθώς υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για τη χώρα μας, το 2018 θα ανέλθει μόλις στο 2,2% του ΑΕΠ, έναντι δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5%.
Η πρόβλεψη του Ταμείου θα μπορούσε να σημαίνει και την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018 θα ανέλθει στο 2,2%, έναντι στόχου για 3,5%. Για να καλυφθεί το κενό ύψους 1,3% -σύμφωνα με το ΔΝΤ- θα πρέπει να υλοποιηθούν νέα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.