iobe-aep-ellada-greece

Παραμένει η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, τονίζουν οι Γερμανοί

Δημιουργία 29/11/17, 11:05
Παρά το γεγονός πως η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να τα βγάζουν πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες, σημειώνει η Frankfurter Rundschau.

Με μελανό τρόπο στην καθημερινότητα που διαβιώνουν οι Έλληνες πολίτες παρά το γεγονός πως η οικονομία της χώρας μας δείχνει συνεχιζόμενα σημάδια ανάκαμψης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Οι Έλληνες δε νιώθουν την ανάκαμψη» παρατηρεί ότι οι έλεγχοι των θεσμών για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων «διεξάγονται αυτή τη φορά με διαφορετικούς οιωνούς». Το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν «και αυτό ισχύει τόσο για το σύνολο της οικονομίας όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», σημειώνει η FR, παραπέμποντας σε πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η οικονομική βοήθεια που θα αντλήσει τελικά η Ελλάδα θα είναι αισθητά κάτω από το ανώτατο όριο των 86 δις ευρώ του τρίτου δανειακού προγράμματος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την αισθητή βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας και την επιδίωξη της ελληνική κυβέρνησης να επανέλθει στις κεφαλαιαγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η κοινωνική κρίση συνεχίζεται

Ωστόσο παρά την εικόνα ανάκαμψης στην Ελλάδα, η εφημερίδα παρατηρεί ότι «η κοινωνική κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί. Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται από την τάση ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Με αισθητή καθυστέρηση πραγματοποιείται και εκεί η στροφή που έχουν ήδη κατορθώσει άλλες χώρες. (…) Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πιστεύουν τον Αλέξη Τσίπρα όταν τους υπόσχεται καλύτερες μέρες. Στην καθημερινότητά τους νιώθουν ελάχιστα την ανάκαμψη. Μεταξύ άλλων πιέζονται από την ανεργία, που παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλή. Ειδικά για τους νέους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης να βρουν επαγγελματικές προοπτικές. Για μια αλλαγή των δεδομένων στο κοινωνικό πεδίο όμως η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλά μόνο μια ελαφρά οικονομική αντίδραση μετά από χρόνια κατάπτωσης, αλλά μια μαζική, ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη. Αυτή όμως δεν διαφαίνεται», εκτιμά η Frankfurter Rundschau.

"Η Αθήνα θέλει να καταργήσει την υποχρέωση της Σαρία"

Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται στην επιδίωξη της Ελλάδας να καταργήσει την ισχύουσα μέχρι σήμερα υποχρέωση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα να εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο (Σαρία), ώστε η εφαρμογή των διατάξεών του να είναι έχει στο εξής προαιρετικό χαρακτήρα. "Η Αθήνα θέλει να καταργήσει την υποχρέωση της Σαρία", γράφει η Hannoversche Allgemeine Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η εφημερίδα του Ανοβέρου επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία έχει ισχύ η Σαρία – ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει μόνο σε μια περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας (σ.σ. για τη μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης). Ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα θέλει τώρα να περιορίσει μαζικά αυτήν την παράλληλη δικαιοσύνη».

Η Dresdner Neueste Nachrichten επισημαίνει για το ίδιο θέμα ότι «η περιορισμένη ισχύς της Σαρία στην Ελλάδα είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια οργή και αίσθηση στη δυτική Ευρώπη. Γάμοι Ελλήνων ανηλίκων μουσουλμανικής πίστης που ζουν στη Γερμανία είχαν απασχολήσει επανειλημμένα την επικαιρότητα». Η εφημερίδα της Δρέσδης σημειώνει τέλος ότι ο Έλληνας υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να καταργήσει πλήρως τη Σαρία στην Ελλάδα έχοντας ως επιχείρημα τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε