Πλειστηριασμοί, τράπεζες και ΔΕΗ κρίνουν το SLA
Ξεκινούν σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών
.
Επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές και να ολοκληρωθούν έως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.
Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν από τη προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, κατά την οποία είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup για φέτος.
Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει γύρω στο 30 προαπαιτούμενα, από τα 100(!), όμως οι δανειστές μπορεί να κάνουν τα «στραβά μάτια» εάν προχωρήσουν δύο πολύ σημαντικά, για αυτούς, θέματα. Πρόκειται για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πάντως παρά το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θετικό είναι το γεγονός ότι έχει ανοίξει το θέμα για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup στις 4ης Δεκεμβρίου.
Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι επιθυμούν να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση, καθώς δεν θέλουν αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος την ώρα που στη Γερμανία υπάρχει κίνδυνος νέας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και ενόψει των εκλογών στην Ιταλία.
Σήμερα ξεκινά και επίσημα ο δεύτερος κύκλος της 3ης αξιολόγησης με την έλευση των τεσσάρων εκπροσώπων των πιστωτών, Ε.Ε. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM, στην Αθήνα.
Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν θέματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, διάφορα εργασιακά ζητήματα και φυσικά το κοινωνικό μέρισμα.
Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται το τελευταίο Eurogroup του 2017 και αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας, Staff Level Agreement - SLA μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Θα έχει προηγηθεί η κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο θα κλείνει το 90% των προαπαιτούμενων.
Προς συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, καθώς στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, βρίσκονται τα ενεργειακά εκτιμάται ότι το θέμα της ΔΕΗ και της πώλησης μονάδων θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουμε στα θέματα της παραχώρησης μονάδων της ΔΕΗ στις συζητήσεις με τους θεσμούς τόνισε στον Real Fm ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Οπως είπε Μεγαλόπολη και Μελίτη είναι αυτές που προτάσσονται ενώ συμπλήρωσε πως θα υπάρξει πρόνοια για τους εργαζόμενους ή για άλλα θέματα όπως τα προγράμματα τηλεθέρμανσης σε πόλεις της Β. Ελλάδος.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δοκιμής αγοράς (market test) για την πώληση της 1ης μονάδας του ΑΗΣ Φλώρινας και της άδειας για κατασκευή δεύτερης, καθώς και δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν. Το market test είναι πιθανό να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και στόχος είναι η πώληση να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αντιδρούν στην πώληση των μονάδων και ήδη έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις.
Τι αλλάζει για την απεργία
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις ένα από τα σημαντικά προαπιατούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η διάταξη προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου.
Πρόκειται για επί τα χείρω αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 1982, 1264 και συγκεκριμένα του άρθρου 8, όχι όμως για το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά για τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα σωματεία δηλαδή εργαζομένων ανά επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό προβλέπει ότι για να λάβει απόφαση η συνέλευση των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη συζήτηση, συγκαλείται νέα συνέλευση μέσα σε δύο (2) μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες, κατά την οποία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τετάρτου (1/4) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία κατά τη δεύτερη συνέλευση, συγκαλείται μέσα σε δύο (2) μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες τρίτη, κατά την οποία είναι αρκετή η παρουσία του ενός πέμπτου (1/5) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.