EWG: «Μεγάλες προσδοκίες» για τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου
Αν κι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόλις το 30% από τα 100 προαπαιτούμενα (!), ωστόσο οι δανειστές μπορεί να κάνουν τα «στραβά μάτια», εάν «τρέξουν» δύο πολύ σημαντικά, για αυτούς, μέτωπα»: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group θα είναι ενδεικτικά των προθέσεων των θεσμών, οι εκπρόσωποι των οποίων αναμένονται να επιστρέψουν εντός των ημερών στην Αθήνα.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ακολουθούνται ρυθμοί «χελώνας» όσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, εντούτοις θετικό είναι το γεγονός ότι έχει ανοίξει το ζήτημα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών, δείχνουν ότι οι ίδιοι επιθυμούν να ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση, καθώς δεν θέλουν αναζωπύρωση του περσινού δράματος, την ώρα που στη Γερμανία υπάρχει κίνδυνος νέας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και ενόψει της κάλπης στην Ιταλία.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στη γερμανική Handelsblatt: « η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί άμεσα και μάλιστα σημειώνει ότι η εκταμίευση της δόσης ίσως είναι εφικτή στις αρχές του 2018».
Ο Ρέγκλινγκ τονίζει ότι αν και στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις «είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση».
«Εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018», προσθέτει.
Στο σημερινό EuroWorkingGroup (EWG) οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προετοιμάσουν την «ατζέντα» για τον δεύτερο κύκλο της 3ης αξιολόγησης.
Έμφαση θα δοθεί στα προαπαιτούμενα, που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω, ενώ την ερχόμενη Τρίτη κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να πιάσουν το νήμα των διαπραγματεύσεων από όπου το είχαν αφήσει, με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.
Τα «παζάρια» αναμένονται σκληρά, καθώς στην ατζέντα θα βρεθούν τα μεγάλα «αγκάθια»: «κόκκινα» δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, διάφορα εργασιακά ζητήματα και φυσικά... το κοινωνικό μέρισμα.
Σημειώνεται πως η τρόικα, όταν αποχώρησε από τα πάτρια εδάφη κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στις αίθουσες του Χίλτον, είχε επισημάνει στην κυβέρνηση Τσίπρα πως με την επιστροφή της αναμένει απλώς τη σύνταξη των κειμένων. Κοινώς, τα όποια «παζάρια» να έχουν κλειδώσει στις εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Στόχος και των δύο πλευρών, όπως τουλάχιστον διαμηνύουν, είναι έως τις 4 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Eurogroup του 2017, να επιτευχθεί η σύναψη τεχνικής συμφωνίας, Staff Level Agreement - SLA.
Καμία εξ’ αυτών, μάλιστα, δεν την συμφέρει η οποιαδήποτε «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις, η οποία πιθανόν και να προκαλέσει καθυστερήσεις με μεγάλο κόστος.
Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει μπροστά της άλλες δύο αξιολογήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει νέες εξόδους στις αγορές έως το καλοκαίρι. Συνεπώς, καθώς η πορεία των διαβουλεύσεων με τους δανειστές συνδέεται με την εμπιστοσύνη των αγορών, τότε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα-κατά τ’ άλλα-ασφυκτικά χρονικά πλαίσια θα ήταν καταστροφική.
Της 4ης Δεκεμβρίου θα έχει προηγηθεί η κατάθεση πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, με το οποίο θα κλείνει το 90% των προαπαιτούμενων.
Με βάση το καλό σενάριο κι αν όντως η αξιολόγηση κινηθεί εντός χρονοδιαγράμματος, τότε στις 22 Ιανουαρίου, στο πρώτο Eurogroup του 2018 θα πρέπει να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις ότι «κλείδωσε» η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, συνεπώς και ανοίγει ο δρόμος μετά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας για την μεγάλη δόση των 10 δισ. ευρώ.