Προαπαιτούμενα: Σφίγγει η «θηλιά» με την επιστροφή της τρόικας
Μόλις 4 ημέρες έχουν μείνει μέχρι την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα-αν κι εφόσον βέβαια δεν υπάρξει ανατροπή ως προς το χρονοδιάγραμμα-κι όμως το «μέτωπο» της γ’ αξιολόγησης έχει επισκιαστεί από «καυτές» υποθέσεις, οι οποίες έχουν ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Μάλιστα, για την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζει το EWG, είναι προγραμματισμένη η συζήτηση της επίμαχης ερώτησης της ΝΔ για την περιβόητη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, με «φόντο» όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα, που έχει εκθέσει τον Πάνο Καμμένο και έχει «αναγκάσει» τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί, παρέχοντας «κάλυψη» και στήριξη στον κυβερνητικό του εταίρο.
Όπως έχει γράψει ξανά το «xrimaonline.gr», το EWG της 27ης Νοεμβρίου είναι ένα ακόμη crash test για την πορεία της γ’ αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα βάλουν κάτω τα προαπαιτούμενα και με βάση την πρόοδο, που έχει σημειωθεί, θα στείλουν το ανάλογο «σήμα» στους θεσμούς. Σημειώνεται πως η τρόικα, όταν αποχώρησε από τα πάτρια εδάφη κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στις αίθουσες του Χίλτον, είχε επισημάνει στην κυβέρνηση Τσίπρα πως με την επιστροφή της αναμένει απλώς τη σύνταξη των κειμένων. Κοινώς, τα όποια «παζάρια» να έχουν κλειδώσει στις εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Αν και οι τηλεδιασκέψεις έχουν ενταθεί σε καθημερινή βάση τον τελευταίο καιρό, εντούτοις η κυβέρνηση κινείται με ρυθμούς «χελώνας» ως προς την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προκαλώντας τη δυσφορία των θεσμών, οι επικεφαλής των οποίων αναμένεται να ασκήσουν ισχυρό πρέσινγκ στην Αθήνα, για να καλυφτούν άμεσα οι όποιες «τρύπες» της αξιολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δεσμευτεί για επίτευξη έστω τεχνικής συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup του τρέχοντος έτους, αυτό της 4ης Δεκεμβρίου. Καμία εξ’ αυτών, μάλιστα, δεν την συμφέρει η οποιαδήποτε «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις, η οποία πιθανόν και να προκαλέσει καθυστερήσεις με μεγάλο κόστος.
Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει μπροστά της άλλες δύο αξιολογήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει νέες εξόδους στις αγορές έως το καλοκαίρι. Συνεπώς, καθώς η πορεία των διαβουλεύσεων με τους δανειστές συνδέεται με την εμπιστοσύνη των αγορών, τότε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα-κατά τ’ άλλα-ασφυκτικά χρονικά πλαίσια θα ήταν καταστροφική.
Τα «μέτωπα» των πλειστηριασμών και των αποκρατικοποιήσεων
Πρόκειται για την «καυτή» ατζέντα της γ’ αξιολόγησης. Για τα μεγάλα «αγκάθια». Για το πρώτο κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι διαμηνύουν πως τα έχουν βρει και πως στις 29 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το «σαφάρι» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με το «κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» επί αριστερής κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί θα σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι ως προς τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, κίνηση λίγο πολύ αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς τις απανωτές παρεμβάσεις από ΕΚΤ, SSM, ΔΝΤ, ΤτΕ, όσο οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη διαδικασία των πλειστηριασμών.
«Κίτρινη κάρτα» έχουν δείξει οι δανειστές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά και τις ιδιωτικοποιήσεις-ορόσημο, οι οποίες έχουν μπει στον «πάγο». Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κορυφαία επένδυση του «Ελληνικού», για την οποία δεν «κουνιέται φύλλο», εν μέσω πολιτικών εμποδίων. Μάλιστα, πρόσφατα η Lamda Development χτύπησε «καμπανάκι» για αναστολή της επένδυσης, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αφήνοντας αιχμές για «παιχνίδι» καθυστερήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης λόγω της δυσφορίας του αριστερού ακροατηρίου με τις ιδιωτικοποιήσεις. Βέβαια, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει άμεσες δράσεις και σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις Εγνατίας Οδού κι Ελ. Βενιζέλου.
Τα ενεργειακά Σταθάκη
Ακόμη ένα «ακανθώδες» προαπαιτούμενο, με το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει χρόνο, αποτελούν τα ενεργειακά.
Τις τελευταίες μέρες τα «παζάρια» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες, με απώτερο σκοπό κυβέρνηση και θεσμοί να «κλειδώσουν» τη σχετική συμφωνία στα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, πάντως, αντιπροσωπεία στελεχών του υπουργείου Ενέργειας υπό το γενικό γραμματέα Μιχάλη Βεριόπουλο παρουσίασε στους τεχνοκράτες της DG COMP την πρότασή της για το τελικό «πακέτο» των μονάδων που θα βγουν στο market test, ενώ φέρεται να ζήτησε και αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ΔEΗ.
Από το υπουργείο διαμηνύουν πως οι σχετικές επαφές στις Βρυξέλλες έγιναν με στόχο να έχει προετοιμαστεί το κλίμα, έτσι ώστε με την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα να «κλείσει» οριστικά αυτό το βασικό προαπαιτούμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς στη «λίστα» για πώληση φέρονται να έχουν «κλειδώσει» η μονάδα Μελίτη στη Φλώρινα, άδεια για δεύτερη μονάδα επίσης στη Μελίτη της Φλώρινας, οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 αλλά και τα ορυχεία που συνοδεύουν τις μονάδες (Βεύη, Αχλάδα, πιθανόν το Κλειδί αλλά και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης).
Μόνο το 30% έχει «κλειδώσει»
Το ότι μέχρι σήμερα έχει κλείσει μόλις το 30% των 101 προαπαιτούμενων της συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το 10% των 20 της συμφωνίας με το ΔΝΤ αποτελεί γεγονός, που «απειλεί» την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης-έστω τεχνικά-έως το τέλος του χρόνου.
Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν πως το plan B για την κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει λύση έως τότε, είναι η αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας στις 22 Ιανουαρίου. Όπως και να’ χει, οι καθυστερήσεις «μπλοκάρουν» περαιτέρω το ζήτημα της λήψης των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας.
Πάνε για την δ΄αξιολόγηση οι αντικειμενικές
Τον δρόμο για την δ’ αξιολόγηση θα πάρουν οι αντικειμενικές αξίες υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναϋπολογισμό τους, αλλά και δεδομένου ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, στόχος είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ώστε να επηρεαστούν οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για το τέλος του προγράμματος.