«Κλειδί» η μείωση των NPLs, «πληγή» οι καθυστερήσεις
Το καυτό ζήτημα της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια είναι το κλειδί για την τρίτη αξιολόγηση και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την έξοδο ή όχι της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναλυτική της έκθεση, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα 10 δισ. ευρώ NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Επίσης περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, ενώ οι τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια αναγωγή.
Οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών θα αποτελέσουν πλήγμα για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι καθυστερήσεις θα έχουν αντίκτυπο στις προβλέψεις, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα.
Η εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της γ΄αξιολόγησης, όπως αναφέρει στην έκθεση της η Κομισιόν.
Όπως τονίζεται, ο λόγος NPE των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών παρέμεινε στο υψηλό επίπεδο του 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τα NPLs στο β΄εξάμηνο του 2016.
Η Κομισιόν τονίζει ότι απαιτούνται αποφασιστικές προσπάθειες για την εκπλήρωση των στόχων για NPLs το 2017.
Οι θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που βρέθηκαν στην Αθήνα επέβλεψαν τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών την προετοιμασία τωνstress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.
Από το 2018 οι τράπεζες όταν δημιουργούν νέο NPLs θα υποχρεούνται να διενεργούν πρόβλεψη για το 100% του προβληματικού δανείου.
Τους επόμενους μήνες, οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους νέους εποπτικούς κανόνες, όπως τα IFRS 9, TΑR, TRIM, τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018, αλλά και τα επικείμενα για την άνοιξη του 2018 stress tests, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κεφάλαιά τους.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα 102 δισ. ευρώ NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Επίσης περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, ενώ οι τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια αναγωγή.
Γερμανικά σενάρια
Σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων και κρατικοποίησης ελληνικών τραπεζών επανέρχονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, στον γερμανικό τύπο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένει τα δάνεια.
Περίπου το ήμισυ όλων των υφιστάμενων δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα (NPEs) ή οι δανειολήπτες βρίσκονται πολύ κοντά στην αθέτηση πληρωμής.
Εάν απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια, θα μπορούσε να προέλθει από το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Υπάρχουν ακόμα κεφάλαια 19,6 δισ. ευρώ που μπορούν να διατεθούν για το σκοπό.
Ωστόσο αυτό θα οδηγούσε σε εθνικοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Η εναλλακτική λύση θα ήταν να αναγκάσουν τους καταθέτες να πληρώσουν, δηλαδή bail-in.
Και οι δύο επιλογές θα είχαν καταστροφικά αποτελέσματα και θα αποτελούσαν τεράστια αποτυχία στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Για το λόγο αυτό τα stress tests για τις τράπεζες θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της μοίρας της Ελλάδας, τονίζει η Handelsblatt.