elllada-komision-g-axiologisi

Τα βασικά crash tests μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Δημιουργία 09/11/17, 06:45
Της Βούλας Μαλαίνου

Ούτε 20 ημέρες δεν έχει μπροστά της η κυβέρνηση, για να κλείσει τις δεκάδες «τρύπες» της γ’ αξιολόγησης, εάν κι εφόσον τηρηθεί η «δέσμευση» όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το περσινό «σήριαλ». Στόχος Αθήνας και θεσμών, όπως τουλάχιστον διαμηνύεται, είναι η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Αν και ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αίθουσες του Χίλτον δεν «έβγαλε» πολλά «αγκάθια» ως προς τα προαπαιτούμενα, ωστόσο ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν έγκειται στην ποσότητα-μόνο-αλλά κυρίως στη σπουδαιότητα των εκκρεμοτήτων και στις εμπλοκές που σημειώνονται γύρω από αυτές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν κηρύξει αποχή από τη σχετική διαδικασία, επικαλούμενοι πως φοβούνται ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα λόγω της εισβολής συλλογικοτήτων στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Στις 27 του τρέχοντος μηνός συνεδριάζει το EWG, το οποίο θα αποτελέσει το δεύτερο crash test, χρονικά, για την πορεία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα βάλουν κάτω τα προαπαιτούμενα και με βάση την πρόοδο, που έχει σημειωθεί μέχρι τότε, θα στείλουν το ανάλογο «σήμα» στους θεσμούς, οι οποίοι θα αποφασίσουν, αν πράγματι θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Σημειώνεται πως η τρόικα, όταν αποχώρησε από τα πάτρια εδάφη, είχε επισημάνει στην κυβέρνηση Τσίπρα πως με την επιστροφή της αναμένει απλώς τη σύνταξη των κειμένων. Κοινώς, τα όποια «παζάρια» να έχουν κλειδώσει εξ’ αποστάσεως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αν και η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» ήδη, λες και έχουν κλείσει και τα 70 «ανοιχτά» προαπαιτούμενα, οι θεσμοί έχουν δώσει «κίτρινη κάρτα» στην Αθήνα για καθυστερήσεις, που παρουσιάζονται στα «μέτωπα» των πλειστηριασμών και των αποκρατικοποιήσεων, με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων να απειλεί τις τράπεζες, αλλά και το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, ωθώντας έως και τον Μάριο Ντράγκι να παρέμβει, ζητώντας διαδικασίες εξπρές.

Εξίσου «δυνατό», όμως, θεωρείται και το σημερινό crash test, με την ΕΕ να ανακοινώνει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, που σημαίνει πως θα φανεί, αν η ίδια επιβεβαιώνει το υπερπλεόνασμα, με το οποίο η κυβέρνηση έχει «ανοίξει» το πακέτο της παροχολογίας.

Επιπλέον, θα δούμε, αν η Κομισιόν συμφωνεί και ως προς τους κυβερνητικούς δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και για το 2018.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όταν μνημονιακό πλεόνασμα έχει οριστεί στο 1,75% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές της προβλέψεις, ο πήχης για την ανάπτυξη ήταν στο ύψος του 2,1% το 2017, ποσοστό που είχε μειωθεί σημαντικά από το 2,7%, που είχε αρχικά εκτιμήσει στις χειμερινές της προβλέψεις.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%, ενώ η ΕΕ εκτιμά πως η χώρα θα αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1,5% από το 2021 έως και το 2024.

Από την πλευρά του το ΙΟΒΕ, έχει «χαμηλώσει» τις προσδοκίες του για ανάπτυξη μέσα στο 2017, προβλέποντας πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό οριακά κάτω από το 1,5% για φέτος και κοντά στο 2% για το 2018.

Αγορές, επενδυτές και ΔΝΤ… περιμένουν, πάντως, με ιδιαίτερη αγωνία τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι οποίες είναι πάντα πιο… αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της Ουάσινγκτον.

Αν σου άρεσε κάνε