eurogroup-talin

Θεσμοί: «Κίτρινη κάρτα» και «γκάζια» για πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις

Δημιουργία 06/11/17, 12:46
Της Βούλας Μαλαίνου

Μόλις 21 ημέρες πριν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, τα «αγκάθια» των «κόκκινων δανείων» και των ιδιωτικοποιήσεων προκαλούν έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πήχης τοποθετείται πολύ υψηλά από τους δανειστές.

Αφενός οι ευρωπαϊκές «πιέσεις» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εντείνονται, αφετέρου οι καθυστερήσεις ως προς το «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων είναι δεδομένες. Πρόκειται για την πιο «καυτή» ατζέντα της γ’ αξιολόγησης, δεδομένου ότι αποτελεί «γροθιά» στο «στομάχι» του ΣΥΡΙΖΑ, στην αριστερή ρητορική της κυβέρνησης.

Στο σημερινό Eurogroup η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη «λίστα» των θεμάτων προς συζήτηση. Ψηλά, όμως στην ατζέντα του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «φιγουράρουν» τα τραπεζικά ζητήματα στην περιφέρεια, με το «βλέμμα» στις ιταλικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

Για την Αθήνα δεν θα γίνει εκτενής αναφορά, αλλά μόνο η παρουσίαση της μέχρι τώρα προόδου για τα εξ’ αποστάσεως «παζάρια» της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής λένε πως η τρόικα έχει εκφράσει τη δυσφορία της αναφορικά με τους κυβερνητικούς ρυθμούς «χελώνας» τόσο ως προς τη διαχείριση των προβληματικών παγίων των τραπεζών όσο και ως προς την εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα «καμπανάκια» των θεσμών για ολοκλήρωση και των 71 προαπαιτούμενων μέχρι την επιστροφή της τρόικας στα τέλη του τρέχοντος μηνός αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών, που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο του Eurogroup.

Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών θα είναι διερευνητικές επιπλέον και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση βιάζεται να μοιράσει εντός ενός προεκλογικού, θα λέγαμε, σκηνικού...

Το ζήτημα δεν έχει «κλειδώσει». Αν και από το Μαξίμου διαμηνύουν πως θα δοθούν χρήματα στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εντούτοις το κατηγορηματικό «όχι» των θεσμών ως προς την παροχή μίας ακόμη «13ης σύνταξης», όπως τον περσινό Δεκέμβριο, χαλάει τη «σούπα» της Αριστεράς.

Οι θεσμοί χτυπούν «καμπανάκι» στην Αθήνα να μην προβεί ξανά σε μονομερείς ενέργειες, δείχνοντας πως εκείνοι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέρισμα θα δοθεί: ένα μέρος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ένα μέρος προς τη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της, λόγω των ΥΚΩ, στην εξόφληση συνταξιούχων στους οποίους είχε γίνει το διάστημα 2012-14 λανθασμένη -υψηλότερη- παρακράτηση εισφορών υγείας κι ένα ακόμη στην ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Σημειώνεται πως οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν προαναγγείλει και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός «ιδανικού» κλίματος για το swap ομολόγων του PSI μέσα στον Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αυτή η κίνηση αν κι έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, ωστόσο θα μπορούσε να σημειώσει ουσιαστική συμβολή στο σενάριο της ομαλής αυτοχρηματοδότησης από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών έχει προδιαγράψει αρκετές εκδόσεις έως το καλοκαίρι του 2018 και για λόγους άντλησης ρευστότητας και για λόγους βελτίωσης της καμπύλης αποδόσεων. Τα σχέδια ανταλλαγής έχουν τεθεί ήδη υπόψη των θεσμών, παίρνοντας πράσινο φως ως προς τη φύση του σχεδίου. Θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι σχεδιασμοί του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους βοηθούν και τη δομή του χρέους και τη ρευστότητα.

Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με αναλύσεις τους προειδοποιούν ότι αν δεν βγει η Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον δυο τρεις φορές ακόμα ως το καλοκαίρι του 2018, τότε όχι έξοδος από το Μνημόνιο δεν έρχεται, αλλά δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο αναμένεται. Πάντως, τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις προδιαγράψει με ασφάλεια.

Αν σου άρεσε κάνε