tsipras-koinoniko-merisma

Οι αστερίσκοι του μνημονίου που «φρενάρουν» το κοινωνικό μέρισμα

Δημιουργία 31/10/17, 08:18
Της Βούλας Μαλαίνου

Τα ευρήματα των τελευταίων τριών δημοσκοπήσεων δεν εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Τουναντίον, καταγράφουν μία κοινωνία, ως προς τη συντριπτική της πλειονότητα, απόλυτα δυσαρεστημένη με τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως μάλιστα η απογοήτευση να είναι ακόμα μεγαλύτερη δεδομένης της «πρώτης φοράς Αριστερά»!

Το 91% των Ελλήνων πολιτών εκτιμά πως η κυβέρνηση κινείται σε λάθος τροχιά, η ΝΔ προηγείται με έως και 13%- με βάση την τελευταία δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ-, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ό,τι «τσίμπησε» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα "κλειδιά" ενδεχομένως και να τα κρατούν οι αναποφάσιστοι, καθώς το ποσοστό τους ολοένα κι αυξάνεται.

Οι μποναμάδες  που τάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία, με την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως να «ζεσταίνει τις μηχανές» της για κάλπες το 2018. Την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι χρονολογούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή το φθινόπωρο του επόμενου έτους, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ηρωική έξοδο" του Αλέξη Τσίπρα, που θα έχει πέσει στην παγίδα των «αφηγημάτων» του περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις είναι... σταθερό αντικείμενο συζήτησης στην Ηρώδου Αττικού, όπου αναζητούν να βρουν τον τρόπο να προσεγγίσουν ξανά επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, που είτε έχασαν ως ψηφοφόρους είτε ανήκουν στους αναποφάσιστους είτε στην παράταξη της ΝΔ, κάνοντας προεκλογικά «δώρα», ενδεικτική περίπτωση ο σάλος που είχε προκύψει με το νομοσχέδιο Σπιρτζη περί κατάργησης της Taxibeat σε συνεννόηση με τον Λυμπερόπουλο, τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ταξί, που επί χρόνια στήριζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου, όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, οι επικοινωνιακοί ελιγμοί με τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος θα δίνουν και θα παίρνουν από το Μαξίμου, όπου θα αναζητείται ο μποναμάς που θα πλαισιώσει το «αφήγημα» της κοινωνικής ανάπτυξης και θα επισκιάσει τις «τριβές» στο αριστερό ακροατήριο για όλες τις «κόκκινες γραμμές» που σβήστηκαν.

Η κυβέρνηση έχει τάξει με τόση μεγάλη σιγουριά παροχές από το υπερπλεόνασμα του 2017, που κινδυνεύει να εκτεθεί πολιτικά, δεδομένης της πολύ συγκεκριμένης θέσης των θεσμών επί του μερίσματος. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και το κακό παρελθόν από τη διανομή της «13ης σύνταξης», όπως τη βάφτισε τον Δεκέμβριο του 2016 ο πρωθυπουργός, που σημαίνει πως η Αριστερά έχει δεμένα χέρια, καθώς έχει υποσχεθεί πως δεν θα προχωρήσει ξανά σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες, δίχως το ok των δανειστών.

Πάντως, με βάση το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για διανομή κοινωνικού μερίσματος πρώτον, εάν κι εφόσον η Eurostat επιβεβαιώσει και με τη βούλα πως πράγματι προκύπτει υπερπλεόνασμα το 2017- τον Απρίλιο οι σχετικές ανακοινώσεις- δεύτερον, στην περίπτωση που η τρόικα έχει πειστεί πως όντως το 2018 η Ελλάδα θα «βγάλει» πλεόνασμα 3,5%!!!

Αστερίσκος στο μνημόνιο, επίσης, λέει πως δικαιούχοι του όποιου κοινωνικού μερίσματος δεν είναι οι ευρύτερα πληγέντες από την κρίση, π.χ. συνταξιούχοι, αλλά ότι οι παροχές εκ του πλεονάσματος θα δίνονται για την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, εξ ου και ο χαμός με τον μποναμά του περσινού Δεκεμβρίου.

Αν και η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων πήγε καλά, με όλες τις πλευρές να επιβεβαιώνουν πως υπήρξε σύμπνοια και όχι συγκρουσιακή διάθεση, εντούτοις το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος είναι ορθάνοιχτο, με την τρόικα να προκρίνει: τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους του υπερβάλλοντος πλεονάσματος σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, ιδίως εκκρεμών συντάξεων και στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ταμειακών διαθεσίμων.

Οι πληροφορίες λένε πως οι θεσμοί έχουν ανοίξει «παράθυρο» σε κοινωνικές παροχές, αλλά στοχευμένες, δηλαδή ενίσχυση του ΚΕΑ κι όχι γενικώς ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, όσον αφορά στη δεύτερη προϋπόθεση, το πλεόνασμα 3,5% το 2018, πρόκειται για «αγκάθι» στις διαβουλεύσεις. Αν και οι δανειστές φέρονται να έχουν βάλει στην άκρη προς το παρόν το ενδεχόμενο της λήψης και νέων μέτρων για την ερχόμενη χρονιά, ωστόσο οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως είναι πολύ πιθανόν να το επαναφέρουν στο προσκήνιο στις αρχές του νέου έτους, εκτιμώντας πως η γ' αξιολόγηση θα κλειδώσει προς τον Φεβρουάριο. Ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Κριστίν Λαγκάρντ περιμένει αφενός τις κινήσεις των Ευρωπαίων θεσμών για τη ρύθμιση του χρέους κι αφετέρου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να καταλήξει, αν θα ρίξει «βόμβα» μέτρων και πάλι στο τραπέζι...

Αν σου άρεσε κάνε