delia3

Ραντεβού αρχές Δεκεμβρίου για τους «ανοιχτούς» λογαριασμούς

Δημιουργία 27/10/17, 12:37
Ραντεβού το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου δίνει η «αφρόκρεμα» των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την επανεξέταση της «καυτής» ατζέντας της γ’ αξιολόγησης, η οποία αφορά τη «σφαγή» στα προνοιακά επιδόματα, την πώληση μονάδων του λιγνίτη από τη ΔΕΗ, καθώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.

Ανήμερα της αναχώρησης της τρόικας από την Αθήνα, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για συμφωνία των δύο πλευρών επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με τους εκπροσώπους των δανειστών μάλιστα να «βλέπουν», σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, υπερπλεόνασμα για το 2017.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι την Παρασκευή, οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από τον στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις.

Επίσης, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τον στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018, δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά από τότε, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, Αθήνα και δανειστές έχουν κλείσει με σχετικά γρήγορο ρυθμό μία σειρά ζητημάτων, όχι όμως κι αυτά που θεωρούνται «αγκάθια» στη γ’ αξιολόγηση.  Το χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη, το οποίο τέθηκε επί τάπητος στις πρωινές συναντήσεις στις αίθουσες του Χίλτον, θα ανοίξει εκ νέου με την επιστροφή της τρόικας, καθώς υπήρξε διάσταση απόψεων τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας επεσήμανε μετά το πέρας των συναντήσεων, πως τα ανοιχτά ζητήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο εξ’ αποστάσεων διαπραγματεύσεων και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αυτό που πρέπει, πάντως, να επισημανθεί είναι ότι η τρόικα έχει ρίξει όλη της την προσοχή στα 70 προαπαιτούμενα, που εκκρεμούν, ζητώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να πατήσει «γκάζι», έτσι ώστε αυτά να έχουν «κλειδώσει» στις εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος των εκπροσώπων των θεσμών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν επιστρέψουν απλώς να συντάξουν από κοινού με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα τα κείμενα της συμφωνίας.

Πάμε για… Φεβρουάριο;

Πάντως, κυβέρνηση, Ευρωπαίοι θεσμοί και ΔΝΤ είχαν διαμηνύσει, προτού ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα, πως κοινός στόχος όλων είναι η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος, βάζοντας ως deadline το τέλος του τρέχοντος έτους. Η κάθε πλευρά έστελνε μήνυμα στην άλλη να μην τραβήξει το «χαρτί» της καθυστέρησης.

Προς το παρόν, φτάνοντας στο τέλος της πρώτης εβδομάδας των διαπραγματεύσεων στις αίθουσες του Χίλτον δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα, αν πράγματι οι χρονικοί στόχοι θα επιτευχθούν. Ούτε αν κάποια από τις εμπλεκόμενες στην αξιολόγηση πλευρά θα επιχειρήσει να «μπλοκάρει» για μία σειρά από λόγους την έγκαιρη ολοκλήρωσής της.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση φέρεται να βιάζεται άμεσα να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, ωστόσο το νούμερο 70(!), όσα είναι τα «ανοιχτά» προαπαιτούμενα, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για διαδικασίες εξπρές, αν και η ιστορία έχει δείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα δίνει όλα και στο “πόδι”… Η Αριστερά έχει μπροστά της, εξάλλου, μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη δύο αξιολογήσεις, συνεπώς για να πετύχει στην πράξη το λεγόμενο «clean exit», πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς.

Οι μνήμες από το «σήριαλ» της β’ αξιολόγησης είναι ακόμη νωπές. Η αγορά, πάντως, αυτό δείχνει, παρακολουθώντας τις κινήσεις στο ταμπλό. Κρατά μικρό «καλάθι» παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως όλα βαίνουν καλώς και παρά το θετικό γεγονός πως με το «καλημέρα» των διαπραγματεύσεων, η Αθήνα «κλείδωσε» τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια «γραμμή» κινούνται και οι ξένοι αναλυτές, υπενθυμίζοντας πως τα «κόκκινα δάνεια» είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» των διαβουλεύσεων, το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε μία νύχτα. Χρηματιστηριακοί και οικονομικοί παράγοντες «βλέπουν» την αξιολόγηση να κλείνει προς τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο θα διεξαχθούν τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών και με γνώμονα αυτά, ενδεχομένως και να ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο γύρω από τους εποπτικούς ελέγχους, την ανακεφαλαιοποίηση και τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ανοιχτά» τα προνοιακά επιδόματα, στο «στόχαστρο» οι δαπάνες

Πολιτικοί κύκλοι συμμερίζονται την παραπάνω εκτίμηση, τονίζοντας πως η «καυτή» ατζέντα είναι η «κοινωνική» και παραμένει ανοιχτή, πράγμα που φάνηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις, όπου επί «τάπητος» τέθηκαν τα προνοιακά επιδόματα. 

Οι δανειστές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν, αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα προνοιακά επιδόματα, καθώς δεν έχουν στα χέρια τους ικανοποιητικά στοιχεία για τις δαπάνες του Δημοσίου, η προεπισκόπηση των οποίων θα κρίνει και τα «παζάρια» των δύο πλευρών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, «η νέα αρχιτεκτονική των κοινωνικών επιδομάτων εξαρτάται από την επισκόπηση δαπανών του δημόσιου. Οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από την επισκόπηση δαπανών (spending review)».

Μέσα σε αυτό το μήνα, πάντως, το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.

Σε κάθε περίπτωση, πως το πόκερ για τα επιδόματα ενδέχεται να είναι «σκληρό», καθώς οι περικοπές που ζητούνται, έχουν επιπλέον προκαλέσει «τριβές» στην Κουμουνδούρου, σε μία πολιτική περίοδο που οι «153» επιβάλλεται να μείνουν ενωμένοι, ώστε να μην πέσει η «καρέκλα» του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα  προτείνει  αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο  επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί, καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως.  Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα  είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ.

Ποια άλλα «μέτωπα» έκλεισαν

«Λευκός καπνός» βγήκε για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες, προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο, που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Ακόμη, η τρόικα, μετά και την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων από την ελληνική πλευρά, αποδέχτηκε το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, όπως και το πλαφόν των 384 ευρώ στις συντάξεις χηρείας.

Επίσης, «κλείδωσε» κι η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας, δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι  απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

 

Αν σου άρεσε κάνε