Χοντρό «παζάρι» για τα προνοιακά επιδόματα, «κλείδωσε» ο εξωδικαστικός
Προς επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματος του «xrimaonline.gr», η «καυτή» ατζέντα της γ΄αξιολόγησης παίρνει «παράταση» για τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Τότε, θα ανοίξει κι εκ νέου ο «φάκελος» των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς στις σημερινές συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών δεν υπήρξε πρόοδος, αν και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για καλό κλίμα στις αίθουσες του Χίλτον.
Οι δανειστές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν, α υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα προνοιακά επιδόματα, καθώς δεν έχουν στα χέρια τους ικανοποιητικά στοιχεία για τις δαπάνες του Δημοσίου, η προεπισκόπηση των οποίων θα κρίνει και τα «παζάρια» των δύο πλευρών.
Όπως ανέφερε αχαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το πέρας των συναντήσεων, "η νέα αρχιτεκτονική των κοινωνικών επιδομάτων εξαρτάται από την επισκόπηση δαπανών του δημόσιου. Οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από την επισκόπηση δαπανών (spending review)".
Πάντως, όπως είχε γράψει ξανά το «xrimaonline.gr», τα δημοσιονομικά ζητήματα αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.
Μέσα σε αυτό το μήνα, πάντως, το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
Σημειώνεται πως το πόκερ για τα επιδόματα ενδέχεται να είναι «σκληρό», καθώς οι περικοπές που ζητούνται, έχουν επιπλέον προκαλέσει «τριβές» στην Κουμουνδούρου, σε μία πολιτική περίοδο που οι «153» επιβάλλεται να μείνουν ενωμένοι, ώστε να μην πέσει η «καρέκλα» του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί, καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.
Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ.
Από την πλευρά της, όμως, η υπουργός Εργασίας επιδιώκει την ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.
Βρέθηκε κοινός τόπος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
«Λευκός καπνός», πάντως, βγήκε από τη συνάντηση για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι' αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.
Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.
Τον Νοέμβριο «κλειδώνουν» οι εκκρεμότητες του Δημοσίου
Στο μεταξύ, με την επιστροφή των θεσμών τον ερχόμενο Νοέμβριο θα «κλειδώσουν» και οι εκκρεμότητες που αφορούν το «μέτωπο» του Δημοσίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης της Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των θεσμών, νωρίτερα την Πέμπτη.
Η ίδια πηγή επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το ραντεβού διεξήχθη σε καλό κλίμα και χωρίς διαφωνίες επί των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Όπως είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, οι θεσμοί επιβεβαίωσαν και επιβράβευσαν την πρόοδο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου, την οποία «τρέχει» το αρμόδιο υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει σταλεί εγκύκλιος σε όλους τους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, με την οποία ζητείται να καταγραφούν τα ποσοστά της συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση.
Ακόμη, αύριο, Παρασκευή ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να δηλώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποια υπηρεσία, στην οποία υπάρχει κενή θέση, επιθυμούν να μεταταχθούν με βάση το νέο σύστημα κινητικότητας.
Τέλος, εντός του επόμενου 10ημέρου θα εκδοθεί ΦΕΚ για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.