Σκληρό πόκερ για τη «σφαγή» στα προνοιακά επιδόματα
Της Βούλας Μαλαίνου
Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων φτάνει στο τέλος της, με κυβέρνηση και δανειστές να έχουν για πρώτη φορά, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει την εξουσία, συμφωνήσει με βήμα... γοργό ως προς αρκετά «μέτωπα» της γ' αξιολόγησης.
Ωστόσο, τα «δράματα» του αριστερού παρελθόντος δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Δεν είναι τυχαίο, που η αγορά και οι διεθνείς αναλυτές κρατούν μικρό «καλάθι» για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει πατήσει «γκάζι» ως προς αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δείχνοντας πως πράγματι επιδιώκει τον ερχόμενο Δεκέμβριο να έχει «κλειδώσει» η αξιολόγηση. Έχει μπροστά της, εξάλλου, μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη δύο αξιολογήσεις, συνεπώς για να πετύχει στην πράξη το λεγόμενο «clean exit», πρέπει να βιαστεί.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, με βάση το πρόγραμμα, αναχωρούν το αργότερο το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, για να επιστρέψουν τον Νοέμβριο. Η σημερινή ατζέντα των συναντήσεων στο Χίλτον είναι «καυτή» μεν, έχει «φόντο» δε την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα απουσιάζει από τα τετ-α-τετ, καθώς θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του EWG, που αναμένεται να δώσει το ok για τα 800 εκατ. Σήμερα, μάλιστα, θα ανάψει, όπως όλα δείχνουν, το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης τον ερχόμενο Νοέμβριο και ο ESM.
Τα 800 εκατ. ευρώ μαζί με άλλα 400 εκατ. που θα δαπανήσει το ελληνικό δημόσιο, θα διατεθούν για να εξοφληθούν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Τα "παζάρια" την Πέμπτη αναμένονται «σκληρά», καθώς επί τάπητος θα τεθεί η «σφαγή» στα προνοιακά επιδόματα, ζήτημα το οποίο εκτός του ότι καταρρίπτει την αριστερή ρητορική της κυβέρνησης, επιπλέον έχει προκαλέσει "τριβές" στην Κουμουνδούρου, σε μία πολιτική περίοδο που οι «153» επιβάλλεται να μείνουν ενωμένοι, ώστε να μην πέσει η «καρέκλα» του Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί, καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.
Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ.
Από την πλευρά της, όμως, η υπουργός Εργασίας επιδιώκει την ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.
Τα «βαριά» δημοσιονομικά και τα «κόκκινα» δάνεια
Όπως έγραφε και χθες το xrimaonline.gr, η μέχρι τώρα εικόνα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι θετική, καθώς η «καυτή» ατζέντα φαίνεται να παίρνει...παράταση για τον Νοέμβριο, όταν η τρόικα θα γυρίσει στον «τόπο του εγκλήματος».
Τι σημαίνει αυτό; Κυβέρνηση και θεσμοί θα ανοίξουν εκ νέου, μετά την πρώτη ματιά των προηγούμενων συναντήσεων, τους φακέλους των δημοσιονομικών, της «τρύπας» στις εισπράξεις φόρων, των «κόκκινων» δανείων... Πρόκειται για ζητήματα, στα οποία και οι δύο πλευρές προβάλλουν «κόκκινες γραμμές», αν και η ιστορία μέχρι σήμερα έχει δείξει πως στο τέλος κάθε αξιολόγησης ο ΣΥΡΙΖΑ «σβήνει» όλες τις δικές του.
Το θέμα των πλεονασμάτων τόσο για το 2017 όσο και κυρίως για το 2018 είναι «ορθάνοιχτο» και συνάμα δύσκολο να «κλειδώσει», όπως άλλα μέτωπα της αξιολόγησης. Όσον αφορά τους φετινός στόχους, η Αθήνα βλέπει υπέρβαση του 2,2%, ενώ η τρόικα του 1,75%, οπότε η διαφορά στα ποσοστά χαλάει τη «σούπα» της Αριστεράς για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και σε ποιους αυτού θα διανεμηθεί.
Σχετικά με το κενό του 2018, εδώ το ροκ αναμένεται σκληρό, καθώς εμπλέκεται και το ΔΝΤ. Οι Βρυξέλλες βλέπουν τώρα πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,57% είναι υπεραισιόδοξος, άρα και ανέφικτος να... πιαστεί. Ψελλίζουν, λοιπόν, ήδη για μέτρα και την επόμενη χρονιά, ανάβοντας "φωτιές" στο Μαξίμου που ξορκίζει αυτό το ενδεχόμενο.
Τέλος, τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τη «βραδυφλεγή βόμβα» και για την αξιολόγηση, όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα.
Οι έρευνες, που σαν «τρελοί» κάνουν οι διεθνείς αναλυτές σχετικά με τη μείωση των NPLs, προκαλούν «κραχ» στις τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό.
Οι θεσμοί θέτουν ξανά και ξανά ζήτημα αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βάζοντας «θηλιά» στον κλάδο και προκαλώντας αβεβαιότητα γύρω από μια σειρά ζητημάτων, όπως οι εποπτικοί έλεγχοι και τα τεστ κοπώσεως.
Τι «κλειδώνει»
Προχωρά το μέτωπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την τρόικα να έχει ζητήσει αυστηρότερα κριτήρια για την υπαγωγή των μικρών επιχειρήσεων.
Οι συζητήσεις είναι θετικές, μετά από αρχική εμπλοκή, για τις 120 δόσεις σε εφορία και Ταμεία.
Η τρόικα, μετά και την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων από την ελληνική πλευρά, φέρεται να αποδέχεται το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, όπως και το πλαφόν των 384 ευρώ στις συντάξεις χηρείας.
Επίσης, φαίνεται πως κλειδώνει κι η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας, δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.