xilton-axiologisi

Παίρνει «παράταση» για Νοέμβριο η «καυτή» ατζέντα

Δημιουργία 25/10/17, 13:19
Της Βούλας Μαλαίνου

Για… αργότερα φαίνεται να παίρνουν «παράταση» τα «καυτά» ζητήματα της γ’ αξιολόγησης, ενώ το Οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και είναι προγραμματισμένα τα τελευταία ραντεβού στο Χίλτον, θα έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων.

Ωστόσο, άλλη γνώμη φαίνεται να έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η τρόικα φέρεται να έχει εκφράσει, μεταξύ άλλων, έντονη δυσφορία για τους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η κυβέρνηση ως προς την ολοκλήρωση των 95 (!) προαπαιτούμενων. Επίσης, οι επικεφαλής των δανειστών «βλέπουν» κωλυσιεργία από την πλευρά ορισμένων… αριστερών υπουργών.

Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχει αγνοήσει το θετικό νέο της εκταμίευσης της δόσης των 800 εκατ. ευρώ την ερχόμενη Παρασκευή και έχει επικεντρωθεί στις ανησυχίες για πιθανό «εκτροχιασμό» του χρονοδιαγράμματος και αυτής της αξιολόγησης.

Μέχρι και την προσεχή Παρασκευή οι συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχουν «μενού» το «μάζεμα» των όσων θεμάτων συζητήθηκαν στις αίθουσες του Χίλτον Δευτέρα και Τρίτη.

Στο «μέτωπο» των διαβουλεύσεων, φαίνεται να «κλειδώνει» το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την τρόικα, ωστόσο, να έχει ζητήσει αυστηροποίηση των κριτηρίων για την υπαγωγή των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν πως οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν… με ένα κλικ (ηλεκτρονικοί) στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Θα είναι μαζικοί και θα αφορούν και την πρώτη κατοικία. Ακόμη, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για τη σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Αγκάθια» παραμένουν ζητήματα, τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν ενδοκυβερνητικές κι εσωκομματικές «τριβές». Πρόκειται για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με εκείνη στη Μεγαλόπολη να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο από την πλευρά των θεσμών, οι 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οι απεργίες και ο «μποναμάς»-το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

«Ανοιχτό» δε είναι το δημοσιονομικό «μέτωπο», το οποίο προκαλεί και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τρόικα «τσινάει» σε ό,τι αφορά το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. «Ναι, συμφωνήσαμε πως θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2017», επεσήμανε αξιωματούχος της κυβέρνησης, ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενώ η ελληνική πλευρά «βλέπει» πλεόνασμα πάνω από 2,2%, οι δανειστές κάνουν λόγο για υπέρβαση του στόχου 1,7%.

Η διαφωνία ως προς τα… ποσοστά αυτόματα καταγράφει τη δυσφορία των θεσμών με τη διανομή των 800 εκατ. ευρώ στους «κοινωνικά αδύναμους», όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Πάντως, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει συζητηθεί καν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του «μποναμά».

Το επίμαχο αυτό ζήτημα ενδέχεται να παραμείνει «ανοιχτό» έως μετά το πρώτο 15νθήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, όταν αναμένεται να κατατεθεί και ο νέος προϋπολογισμός. Προς το παρόν, πάντως, το «αφήγημα» της Αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε γερά «θεμέλια», εφόσον δεν έχει λάβει ακόμη το ok των εταίρων.

«Πυροσβεστική» συζήτηση, όμως, δεν έχει γίνει ούτε όσον αφορά το «καυτό» θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, την ώρα που οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ζήτημα υψηλού πλεονάσματος-εν τέλει-για το επόμενο έτος, που σημαίνει πως το «παράθυρο» των μέτρων δεν έχει κλείσει. Από την πλευρά του, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο.

Επιφυλάξεις διατύπωσε η τρόικα και για ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη ΔΕΘ, είχε διαρρεύσει πως επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο. Ο λόγος για τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, ρύθμιση την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι κοινωνικοί εταίροι. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η τρόικα έχει απαντήσει με «κόκκινη κάρτα» ως προς αυτό το αίτημα, κάνοντας λόγο για «φαύλο κύκλο» αναφορικά με τα χρέη.

Αν σου άρεσε κάνε