Εξωδικαστικός: Αυστηρότερα κριτήρια για τις μικρές επιχειρήσεις ζητεί η τρόικα
Ωστόσο, στις επαφές που ακολούθησαν με τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα, το κλίμα ήταν καλύτερο, απ'ότι στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής.
Οι διαφορές μεταξύ των δυο μερών μικραίνουν και εκτιμάται ότι το θέμα θα κλείσει την Πέμπτη, οπότε και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχει επιστρέψει από τη Σμύρνη.
Αναφορικά τώρα με το «καυτό» θέμα των ηλεκτρικών πλειστηριασμών, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση συμφώνησε το «κουμπί» έναρξης να πατηθεί στα τέλη του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Οι πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για καλό κλίμα στις συζητήσεις γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα, ενώ η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή τράπεζα θα συσταθεί στο α' τρίμηνο του 2018.
Οι «κίτρινες κάρτες» για μέρισμα, 120 δόσεις
Ένα καλό νέο και δύο «κίτρινες κάρτες», που χαλούν τη «σούπα» της αριστερής ρητορικής της κυβέρνησης, προέκυψαν από την «πρεμιέρα» των διαπραγματεύσεων Αθήνας και θεσμών στις αίθουσες του Χίλτον. Οι back to back συναντήσεις συνεχίζονται την Τρίτη με πολύ «καυτό» μενού, καθώς επί τάπητος τίθεται, μεταξύ άλλων, το χαρτοφυλάκιο της Έφης Αχτσιόγλου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα «αγκάθια» της γ’ αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα πολύ θετικό κλίμα στο ξενοδοχείο Χίλτον, καθώς η τρόικα άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, όπως τονίζουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, τα δύσκολα έπονται, ενώ κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό του «κοινωνικού μερίσματος», των 120 δόσεων σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και το δημοσιονομικό «κενό» (!) του 2018 φαίνεται να παίρνουν σειρά για αργότερα… στην επόμενη άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών, οι οποίοι αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τρόικα «τσινάει» σε ό,τι αφορά το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. «Ναι, συμφωνήσαμε πως το θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2017», επεσήμανε αξιωματούχος της κυβέρνησης μετά το τέλος των χθεσινών συναντήσεων, ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενώ η ελληνική πλευρά «βλέπει» πλεόνασμα πάνω από 2,2%, η τρόικα κάνει λόγο για υπέρβαση του στόχου 1,7%.
Η διαφωνία ως προς τα… ποσοστά αυτόματα καταγράφει τη δυσφορία των θεσμών με τη διανομή των 800 εκατ. ευρώ στους «κοινωνικά αδύναμους», όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Πάντως, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει συζητηθεί καν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του «μποναμά».
Το επίμαχο αυτό ζήτημα ενδέχεται να παραμείνει «ανοιχτό» έως μετά το πρώτο 15νθήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, όταν αναμένεται να κατατεθεί και ο νέος προϋπολογισμός. Προς το παρόν, πάντως, το «αφήγημα» της Αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε γερά «θεμέλια», εφόσον δεν έχει λάβει ακόμη το ok των εταίρων.
«Πυροσβεστική» συζήτηση, όμως, δεν έγινε χθες ούτε όσον αφορά το «καυτό» θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, την ώρα που οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ζήτημα υψηλού πλεονάσματος-εν τέλει-για το επόμενο έτος, που σημαίνει πως το «παράθυρο» των μέτρων δεν έχει κλείσει. Από την πλευρά του, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο.
Επιφυλάξεις διατύπωσε η τρόικα και για ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη ΔΕΘ, είχε διαρρεύσει πως επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο. Ο λόγος για τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, ρύθμιση την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι κοινωνικοί εταίροι. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η τρόικα έχει απαντήσει με «κόκκινη κάρτα» ως προς αυτό το αίτημα, κάνοντας λόγο για «φαύλο κύκλο» αναφορικά με τα χρέη.