Οι «κίτρινες κάρτες» για μέρισμα, 120 δόσεις και το «καυτό» χαρτοφυλάκιο της Αχτσιόγλου
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα πολύ θετικό κλίμα στο ξενοδοχείο Χίλτον, καθώς η τρόικα άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, όπως τονίζουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, τα δύσκολα έπονται, ενώ κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό του «κοινωνικού μερίσματος», των 120 δόσεων σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και το δημοσιονομικό «κενό» (!) του 2018 φαίνεται να παίρνουν σειρά για αργότερα… στην επόμενη άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών, οι οποίοι αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η τρόικα «τσινάει» σε ό,τι αφορά το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. «Ναι, συμφωνήσαμε πως το θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2017», επεσήμανε αξιωματούχος της κυβέρνησης μετά το τέλος των χθεσινών συναντήσεων, ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενώ η ελληνική πλευρά «βλέπει» πλεόνασμα πάνω από 2,2%, η τρόικα κάνει λόγο για υπέρβαση του στόχου 1,7%.
Η διαφωνία ως προς τα… ποσοστά αυτόματα καταγράφει τη δυσφορία των θεσμών με τη διανομή των 800 εκατ. ευρώ στους «κοινωνικά αδύναμους», όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Πάντως, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει συζητηθεί καν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του «μποναμά».
Το επίμαχο αυτό ζήτημα ενδέχεται να παραμείνει «ανοιχτό» έως μετά το πρώτο 15νθήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, όταν αναμένεται να κατατεθεί και ο νέος προϋπολογισμός. Προς το παρόν, πάντως, το «αφήγημα» της Αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε γερά «θεμέλια», εφόσον δεν έχει λάβει ακόμη το ok των εταίρων.
«Πυροσβεστική» συζήτηση, όμως, δεν έγινε χθες ούτε όσον αφορά το «καυτό» θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, την ώρα που οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ζήτημα υψηλού πλεονάσματος-εν τέλει-για το επόμενο έτος, που σημαίνει πως το «παράθυρο» των μέτρων δεν έχει κλείσει. Από την πλευρά του, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο.
Επιφυλάξεις διατύπωσε η τρόικα και για ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, για το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη ΔΕΘ, είχε διαρρεύσει πως επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο. Ο λόγος για τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, ρύθμιση την οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως οι κοινωνικοί εταίροι. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η τρόικα έχει απαντήσει με «κόκκινη κάρτα» ως προς αυτό το αίτημα, κάνοντας λόγο για «φαύλο κύκλο» αναφορικά με τα χρέη.
Οι «καυτές πατάτες»
Απεργία, απλήρωτοι εργαζόμενοι και αδήλωτη εργασία, ΟΜΕΔ, συντάξεις χηρείας, προνοιακά επιδόματα, ενδεχομένως και οι «προϋπολογισμός» του ΕΦΚΑ θα βρεθούν επί τάπητος στα ραντεβού της Τρίτης, με την υπουργό Εργασίας να «στριμώχνεται» επικίνδυνα…
Στη σημερινή ατζέντα, άλλωστε, θα έχουν στραμμένα τα «βλέμματα» και οι «σύντροφοι», οι οποίοι «γκρινιάζουν» για τα περί απεργίας, αλλά και για τα «μαχαίρια» στα επιδόματα. Η κυβέρνηση από τη μία κάνει λόγο για «κοινωνική ανάπτυξη» και από την άλλη «ψαλιδίζει»!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι διαβουλεύσεις και για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί ως τα τέλη του έτους. Από τη συζήτηση θα λείψει το θέμα των λιγνιτών. Ίσως υπάρξει κάποια ενημέρωση, αλλά ως εκεί.
Θα υπάρξει συνάντηση και για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και ακολούθως θα περάσουμε στα του εξωδικαστικού μηχανισμού και στην επισκόπηση του προγράμματος εν γένει.
Πάντως, με θετικό τόνο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά στην ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα “κουρεύεται” θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.
Όσο για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πίεση από τους θεσμούς είναι δεδομένη. Το μέτρο βρίσκεται στην ατζέντα για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς για τις τράπεζες ένα σημαντικό κομμάτι της επίτευξης των στόχων για την απομείωση των κόκκινων δανείων τους περνά μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, στις «γκρίζες ζώνες» εντάσσονται και οι αποκρατικοποιήσεις που δεν προχωρούν με τους αναμενόμενους ρυθμούς.