Back to back συναντήσεις κυβέρνησης-θεσμών την Τρίτη
Χθες, κρίθηκε ικανοποιητική η επιστροφή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου προς τους ιδιώτες-γεγονός που οδηγεί στην εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ- ενώ τα δυο μέρη συμφώνησαν πως το 2017 θα κλείσει με .. υπερπλεόνασμα.
Για το κοινωνικό μέρισμα που έχει στα σχέδια της η κυβέρνηση, ούτε λόγος. Άλλωστε, η Κομισιόν έχει αναφερθεί ακροθιγώς στο θέμα, δηλώνοντας πως είναι προτιμητέα η επιστροφή περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, εφόσον το πλεόνασμα ξεπεράσει τον στόχο.
Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δε, τα πράγματα πήγαν καλά και οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα.
Οι.. κακεντρεχείς θα μπορούσαν να σχολιάσουν ότι δεν φέρνει μόνο στον ΠΑΟΚ «γρουσουζιά» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος(σ.σ. είχε παραστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα όπου η ομάδα του Βορρά ηττήθηκε με 3-0, με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός επί της ουσίας.. γκαντέμη). Ο ΥΠΟΙΚ εχθές ήταν εκτός Αθηνών και δεν συμμετείχε στις συζητήσεις, που κρίνονται θετικές, αλλά σήμερα επιστρέφει δριμύτερος.
Πάντως, οι σημερινές συζητήσεις ξεκινούν με τα ενεργειακά. Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί ως τα τέλη του έτους. Από τη συζήτηση θα λείψει το θέμα των λιγνιτών. Ίσως υπάρξει κάποια ενημέρωση, αλλά ως εκεί.
Θα ακολουθήσει συνάντηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και ακολούθως θα περάσουμε στα του εξωδικαστικού μηχανισμού και στην επισκόπηση του προγράμματος εν γένει.
Πάντως, με θετικό τόνο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά στην ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα “κουρεύεται” θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.
Όσο για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πίεση από τους θεσμούς είναι δεδομένη. Το μέτρο βρίσκεται στην ατζέντα για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς για τις τράπεζες ένα σημαντικό κομμάτι της επίτευξης των στόχων για την απομείωση των κόκκινων δανείων τους περνά μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, στις «γκρίζες ζώνες» εντάσσονται και οι αποκρατικοποιήσεις που δεν προχωρούν με τους αναμενόμενους ρυθμούς.