«Πρεμιέρα» με δύσκολη ατζέντα και «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα
Με... δύσκολη ατζέντα ανοίγει η «αυλαία» της τρίτης αξιολόγησης, με τους επικεφαλής των θεσμών να πραγματοποιούν το μεσημέρι της Δευτέρας το πρώτο ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, παρουσία και του Δημήτρη Λιάκου.
Το «μενού» είναι δημοσιονομικό και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το «καυτό» ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.
Αν και η κυβέρνηση εισέρχεται στις συναντήσεις με την τρόικα με 95 «ανοιχτά» προαπαιτούμενα, εντούτοις στην Ηρώδου Αττικού επικρατεί αισιοδοξία για την απελευθέρωση του παραπάνω ποσού.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος ήταν να παρουσιαστούν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, έχουν γίνει καθαρές πληρωμές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για επιπρόσθετες πληρωμές 400 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους, πέραν των 800 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εκταμιευτεί για ληξιπρόθεσμα από τον ESM.
Το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων στο Χίλτον είναι ζόρικο, καθώς θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος έως την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε αναμένεται και οι εκπρόσωποι των δανειστών να αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Από σήμερα, λοιπόν, έως και το τέλος της τρέχουσας χρονιάς η κυβέρνηση καλείται να «τρέξει» σε υπερμαραθώνιους και να ανέβει έναν «Γολγοθά» αφενός για να κλείσει και τα 95 προαπαιτούμενα και αφετέρου για να κερδίσει το στοίχημα της διατήρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία πρόσφατα «ράγισε» με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη και την τροπολογία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Αν πράγματι, όλες οι πλευρές τηρήσουν τη συμφωνία τους: ότι δεν θα παίξουν «καθυστερήσεις», όπως στην περίπτωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ωστόσο, οι πληροφορίες εκ Βρυξελλών για επιπλέον μέτρα το 2018 προκαλούν «σύγκρυο» στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει νέο «αφήγημα» για το αριστερό του ακροατήριο, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ζητήσουν περισσότερα από την Αθήνα, ενώ ο ίδιος «πανηγυρίζει» ήδη στο δρόμο για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Και μπορεί τα πολύ θερμά λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ να ήχησαν, ως «μουσική στ’ αυτιά» του πρωθυπουργού, ωστόσο στα αυτιά των Ευρωπαίων εταίρων ήχησαν, ως δυνατά «καμπανάκια» κι έτσι φαίνεται πως τώρα είναι η σειρά των Βρυξελλών και όχι της Ουάσινγκτον να φορέσει το «κουστούμι» του κακού «παίκτη» στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά της ένα δίμηνο «φωτιά». Δίμηνο, στην καλύτερη των περιπτώσεων και πάντα με βάση τα χρονοδιαγράμματα που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου, διαμηνύουν από κοινού Αθήνα και θεσμοί, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει.
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις…, λέει ο λαός, ρήση που ταιριάζει «γάντι» ως προς την περίπτωση των διαπραγματεύσεων δεδομένης και της ατζέντας και του background, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τα σενάρια, που κάνουν λόγο για την επανάληψη του «σήριαλ» της β’ αξιολόγησης, ωστόσο οι «οιωνοί» έως σήμερα δεν είναι και οι καλύτεροι. Στην Ηρώδου Αττικού οι συσκέψεις ενόψει της έναρξης των διαβουλεύσεων έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες μέρες. Στο επίκεντρο σαφώς βρέθηκε η επικοινωνιακή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με τις «καυτές» πληροφορίες, που θέλουν τις Βρυξέλλες να θέτουν τώρα θέμα υψηλού πλεονάσματος για το 2018, ανοίγοντας έτσι «παράθυρο» στη λήψη και νέων μέτρων για την επόμενη χρονιά ύψους κάτω του ενός δισ. ευρώ.
Από την άλλη δε πλευρά του Ατλαντικού, η κυρία Λαγκάρντ φάνηκε σαν να «πάγωσε»-προς το παρόν-τις συζητήσεις για επιπλέον μέτρα, ωστόσο στην πραγματικότητα η ίδια πέταξε το «μπαλάκι» στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων εταίρων κι εκείνοι το έχουν ήδη «πιάσει» με «φόντο» τη μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, αλλά και την τεράστια απόκλιση στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως προς τα πλεονάσματα: η Κομισιόν «βλέπει» πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και το Ταμείο μόλις 2,2% έναντι κυβερνητικού στόχου 3,57%.
Η «βόμβα» στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες σχολιάζουν στο «xrimaonline.gr» πως το «κοινωνικό πακέτο», το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χίλτον, αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τις «γκρίνιες» στην Κουμουνδούρου-κυρίως-για το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ολοένα και να εντείνονται.
Στην κυβέρνηση, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ξέρουν καλά πως η τρόικα θα θέσει ζήτημα Ελληνικού, έχοντας παρακολουθήσει τα πρόσφατα παρατράγουδα και ζητώντας την άμεση έναρξη των διεργασιών για την κορυφαία επένδυση. Μην ξεχνάμε πως η κωλυσιεργία ως προς αυτή την ιδιωτικοποίηση δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Αγκάθι», βέβαια, θεωρούνται και οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και τα εργασιακά και σαφώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τον SSM να πατάει «γκάζι» προς την ενεργοποίησή τους.
Το στοίχημα του «μπετόν αρμέ»
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση, επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες, είναι να κατορθώσει να διατηρήσει «συμπαγές» το αριστερό ακροατήριο, την ώρα που ενώ θα μιλά για «κοινωνική ανάπτυξη», ταυτόχρονα θα «επιτίθεται» στη μεσαία τάξη με «κατάρρευση» των κοινωνικών επιδομάτων, με πλειστηριασμούς ακινήτων κάνοντας ένα… κλικ και με ξεπούλημα όλων των δημόσιων, ελληνικών «φιλέτων».
Η «κοινωνική ατζέντα», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι στο «xrimaonline.gr», είναι αρκετοί, για να «εκτροχιαστούν» τα χρονοδιαγράμματα δεδομένων και των εσωκομματικών «τριβών». Αν μάλιστα, τεθεί πράγματι και ζήτημα νέων μέτρων, τότε σίγουρα θα μιλάμε για «σήριαλ» που θα τραβήξει πολύ μετά τα Χριστούγεννα.