tsipras-tsakalwtos9

Μετά το αμερικανικό «όνειρο» προσγείωση στην πραγματικότητα

Δημιουργία 19/10/17, 06:45
Της Βούλας Μαλαίνου

Το αμερικανικό «όνειρο» διήρκησε μόνο όσο και το υπερατλαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού. Πριν καν μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας «πετάξει» για τα πάτρια εδάφη, φρόντισαν πρώτα οι Ευρωπαίοι θεσμοί να τον «προσγειώσουν» στην πραγματικότητα και να τον «βγάλουν» από το επικοινωνιακό «ντελίριο» των επενδύσεων…

Τυπικά, η γ΄αξιολόγηση έχει ξεκινήσει, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά. Η «βούλα» στις διαπραγματεύσεις, βέβαια, θα μπει με την άφιξη της «αφρόκρεμας» των δανειστών στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, όταν  θα ανάψουν τα φώτα στις αίθουσες του Χίλτον και μαζί με αυτά, ενδεχομένως και τα «αίματα».

Προς το παρόν η πρώτη «γεύση» για τα «παζάρια» κυβέρνησης-θεσμών δεν είναι ούτε πικρή ούτε γλυκιά. Είναι, θα λέγαμε όμως, γνώριμη. Θυμίζει κάτι από το «σήριαλ» της β’ αξιολόγησης, γεγονός που δεν είναι και ο καλύτερος «οιωνός».

Η κόντρα για το κοινωνικό μέρισμα, όπως έγραφε και χθες το xrimaonline.gr, ανάγκασε την Αριστερά να κάνει ακόμη μία «κωλοτούμπα», ενώ επιδιώκει να πείσει την κοινή γνώμη με το «αφήγημα» της «δίκαιης, κοινωνικής ανάπτυξης». Η δέσμευση Βερναρδάκη για παροχολογία εκ του πλεονάσματος προκάλεσε-ξανά-την αντίδραση των Βρυξελλών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ακόμη μία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Τσίπρα, πέρα από το «μην παίξετε και πάλι το χαρτί της καθυστέρησης».

«Έδειξαν», λοιπόν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να χαμηλώσει τους τόνους και αντί να τάζει 1.000 ευρώ σε 1.000.000 ανθρώπους, να εκμεταλλευτεί το όποιο περίσσευμα από το πλεόνασμα για να αποπληρώσει τα παραπάνω φέσια. Πρόκειται, εξάλλου, για προαπαιτούμενο, ώστε να λάβουμε και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα έφτασε… στην πόρτα της Ηρώδου Αττικού κι έτσι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «άδειασε» τον κ. Βερναδάκη και αναδιπλώθηκε για τα περί κοινωνικών παροχών, δηλώνοντας πως οι θεσμοί θα είναι σε όλα ενήμεροι.

Άγνοια, όμως, δηλώσαν οι εταίροι μας ως προς τη συμφωνία για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F- 16, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, που επικύρωσε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που οι θεσμοί «έδειξαν τα δόντια» τους για έλλειψη ενημέρωσης από την Αθήνα, ήταν όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να «μοιράσει» τη χριστουγεννιάτικη «13η σύνταξη», όπως την είχε «βαφτίσει». Το «μάρμαρο» το πλήρωσαν τελικά ακριβά και πάλι οι συνταξιούχοι.

Τα λάθη ακολουθούν, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο. Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση, με «φόντο» την μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, έχει ήδη πέσει επί τάπητος «καυτό» ζήτημα, που άπτεται των δημοσιονομικών.

 Οι θεσμοί ζητούν να μάθουν, αν η συμφωνία για τα F-16 θα έχει δημοσιονομικό κόστος. «Οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν, όταν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την συμφωνία», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η αποπληρωμή τους θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, το κόστος δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των F-16, η οποία, όπως ανέφερε, θα κοστίσει 1,1 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Όταν, λοιπόν, θα ανοίξουν τα φώτα στις αίθουσες του Χίλτον και ο φάκελος «δημοσιονομικά», τότε θα πρέπει οι θεσμοί να ενημερωθούν για τη συμφωνία αυτή.

Σημειώνεται πως στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα.

Συνεπώς, οι θεσμοί θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.

Πάντως, οι δανειστές φαίνεται πως εισέρχονται σε αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων, κρατώντας, όπως λέμε, μικρό καλάθι για την… φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότεροι εξ αυτών με κάθε ευκαιρία ζητούν από την Αθήνα να μην «παίξει» καθυστερήσεις, ενδεχομένως μάλιστα να υπερτονίζουν τα περί έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, έχοντας λάβει τα μηνύματα από την «ραγισμένη» πρόσφατα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Αν, λοιπόν, και εκτιμούν πως η γ’ αξιολόγηση είναι «βατή», σημειώνουν πως ουσιαστικά η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, που εκκρεμούν. Πόσο εύκολη υπόθεση όμως είναι αυτή, όταν οι ίδιες οι Βρυξέλλες θεωρούν πως τα δύσκολα κομμάτια του «παζλ» είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ενέργειας και φυσικού αερίου, τα εργασιακά, αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων;

Αν σου άρεσε κάνε