Ανοίγει η αυλαία με κόντρες για το... αριστερό κοινωνικό μέρισμα
Της Βούλας Μαλαίνου
Με... δεσμεύσεις κοινωνικού περιεχομένου από την ελληνική πλευρά και με επιφυλακτικότητα για την τήρηση των συμφωνηθέντων και των χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά των θεσμών ξεκινάει- τυπικά- σήμερα, Τετάρτη η γ' αξιολόγηση, με τα τεχνικά κλιμάκια να καταφτάνουν στην Αθήνα και να πιάνουν δουλειά.
Ακολουθεί, στις 23 Οκτωβρίου η άφιξη της «αφρόκρεμας» των δανειστών, οι οποίοι θα φύγουν στις 27 του τρέχοντος μηνός, με σκοπό να επιστρέψουν πάλι, αν όλα έχουν πάει καλά, στο τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου, έτσι ώστε να παιχτεί και η τελευταία πράξη του... «δράματος», πριν το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται μια κυβέρνηση, αφενός με «αλλεργία» στις αποκρατικοποιήσεις και αφετέρου με εσωκομματικές κόντρες για το «κοινωνικό πακέτο» της διαπραγμάτευσης, είναι κάτι παραπάνω από «σφιχτό», είναι ασφυκτικό, δεδομένων και των 95(!) ανοιχτών προαπαιτούμενων, τα οποία θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» πριν το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, έτσι ώστε η Αθήνα να πάρει τις δόσεις τον "καυτό" Φεβρουάριο, τον μήνα που «κληρώνει» για τις εγχώριες τράπεζες, λόγω stress tests, κι ενδεχομένως για μέτρα και το 2018.
Οι θεσμοί φαίνεται πως εισέρχονται σε αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων, κρατώντας, όπως λέμε, μικρό καλάθι για την... φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότεροι εξ αυτών με κάθε ευκαιρία ζητούν από την Αθήνα να μην «παίξει» καθυστερήσεις, ενδεχομένως μάλιστα να υπερτονίζουν τα περί έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, έχοντας λάβει τα μηνύματα από την "ραγισμένη" πρόσφατα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Αν, λοιπόν, και εκτιμούν πως η γ' αξιολόγηση είναι "βατή", σημειώνουν πως ουσιαστικά η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, που εκκρεμούν. Πόσο εύκολη υπόθεση όμως είναι αυτή, όταν οι ίδιες οι Βρυξέλλες θεωρούν πως τα δύσκολα κομμάτια του "παζλ" είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ενέργειας και φυσικού αερίου, τα εργασιακά, αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων;
Πρόκειται για κοινωνική ατζέντα, η οποία μπορεί και να διαταράξει τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μια φορά να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον έχουν θιχτεί τα συμφέροντα των «συντρόφων» απέναντι σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, βασικούς- άλλοτε- ψηφοφόρους της παράταξης της Αριστεράς.
Ακριβώς λόγω του «κακού παρελθόντος», οι Βρυξέλλες έσπευσαν να στείλουν χθες «καθαρό» μήνυμα στον πρωθυπουργό, πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση. Έχοντας προφανώς κυκλοφορήσει στους κόλπους των θεσμών οι αριστερές προθέσεις για νέο μποναμά εκ του πλεονάσματος 1000 ευρώ σε 1 εκατ. ανθρώπους, οι εταίροι «προειδοποίησαν» πως θα προτιμούσαν το όποιο περίσσευμα να δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, υπενθυμίζουμε προαπαιτούμενο, ώστε να λάβουμε τα 800 εκατ. ευρώ.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προτίθεται να πράξει, όπως και πέρυσι, μοιράζοντας την περίφημη 13η σύνταξη, αγνοώντας τους θεσμούς, αλλά και το γεγονός πως τα περσινά επικοινωνιακά «δώρα» του ΣΥΡΙΖΑ τα πλήρωσε ο λαός με σκληρότερα ακόμη μέτρα. Το «μάρμαρο» ήταν ακριβό και κυρίως για τους συνταξιούχους, για τους οποίους δε προοριζόταν ο μποναμάς. Οξύμωρο.
Πάντως, οι Βρυξέλλες έστειλαν χθες μήνυμα εμμέσως και στο ΔΝΤ για τα «γκάζια» ως προς την άμεση ρύθμιση του χρέους.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η «έγκαιρη» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι για να υπάρξει αρκετό διάστημα για την προετοιμασία της «τελικής», που θα είναι μια «πολιτική-συνολική συμφωνία» για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το τι θα ακολουθήσει μετά το πρόγραμμα.
Για τις Βρυξέλλες, η «τελική συμφωνία» θα ήταν ιδανικό να επιτευχθεί γύρω στον Ιούνιο, καθώς τα δάνεια από το πρόγραμμα του ESM είναι διαθέσιμα ως τις 20 Αυγούστου.
Δεδομένου ότι η πιθανότητα ενός ακόμη «θρίλερ» και ως προς τους χρόνους είναι πάνω στο τραπέζι, οι Βρυξέλλες απαντούν στην Κριστίν Λαγκάρντ πως θέμα χρέους δεν τίθεται προς το παρόν και πως το φλέγον αυτό ζήτημα θα συζητηθεί τελευταίο και καλύτερο, λίγο πριν η Ελλάδα βρεθεί μια ανάσα από την έξοδο από το πρόγραμμα.
Όπως είχε πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το Ταμείο αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ή αποχή από το πρόγραμμα μετά τα Χριστούγεννα. Αν υποθέσουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την Ουάσιγκτον είναι πρώτα να δει τι «λαβράκι» θα βγάλουν τα τεστ κοπώσεως, τότε όλο το χρονοδιάγραμμα πάει πίσω, καθώς επίσης το ΔΝΤ θέλει μέτρα για το χρέος, προκειμένου να πει το μεγάλο «ναι».
Είναι γνωστό, εξάλλου, πως ο κ. Τσίπρας παρά το υπερατλαντικό του ταξίδι, ωστόσο δεν έλαβε από την κυρία Λαγκάρντ τις απαντήσεις που γύρευε πριν την έναρξη της αξιολόγησης. Ναι, η ίδια έδωσε τα χέρια (;)με τον πρωθυπουργό για έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όμως τήρησε τσιμουδιά για τη στάση του Ταμείου ως προς το πρόγραμμα, ενώ έβαλε μόνο άνω τελεία στο ενδεχόμενο των μέτρων, για τώρα.
Η μεγάλη τρύπα στα έσοδα, πάντως, προκαλεί σύγκρυο στην κυβέρνηση, η οποία ελπίζει να αβγατίσει ο ΕΝΦΙΑ, ώστε κάπως να ισορροπήσει το κενό.