Πρεμιέρα με κραχ στα έσοδα και «ανοιχτά» 95 προαπαιτούμενα
Του Αλέξη Ρωμανού
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης. Ένας πραγματικός Γολγοθάς, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα από κυβερνητικά χείλη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκίνησε με τον ερχομό των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής αναμένονται την επόμενη Δευτέρα.
Οι δανειστές έρχονται στην Αθήνα την ώρα που τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν μεγέθυνση της «τρύπας» στα έσοδα.
Πρωταρχικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έως το τέλος του έτους ή το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, ώστε τον ερχόμενο Φεβρουάριο το ΔΝΤ να αξιολογήσει εκ νέου τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος και να ασκήσει πιέσεις προς τους Ευρωπαίους για το ζήτημα του χρέους.
Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο, καθώς θα οδηγούσε σε έξοδο από το μνημόνιο και αυτόνομη πορεία στις αγορές.
Παρά το ότι το Ταμείο ξεκαθάρισε τόσο δια στόματος Λαγκάρντ, όσο και Τόμσεν ότι δεν ζητεί νέα μέτρα η έναρξη των διαπραγματεύσεων γίνεται με την ελληνική κυβέρνηση να μετρά καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και να αγωνιά για το ενδεχόμενο νέων απαιτήσεων.
Συνολικά 95 προαπαιτούμενα υπολείπονται, με μόνο τα είκοσι εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών από την Ουάσιγκτον. Στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο σχεδόν 30 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.
Το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ξεκαθάρισαν τις προηγούμενες ημέρες από την Ουάσινγκτον, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και ο Π. Τόμσεν- αν και κράτησε επιφυλάξεις μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αποστολή των δανειστών στην Αθήνα- εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δημοσιονομικό δρόμο αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται και υπερβάσεις.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πως στην παρούσα φάση δεν θα μπει ζήτημα νέων μέτρων στο τραπέζι, από καμία πλευρά των δανειστών. Η αξιολόγηση αναμένεται να κυλήσει με τις δυσκολίες στα θέματα των περικοπών των κοινωνικών επιδομάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιολόγηση στο Δημόσιο και τα εργασιακά.Το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, από την άλλη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τους πρώτους μήνες του 2018, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2017, αλλά και για το ρυθμό ανάπτυξης υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης των Ευρωπαίων και της νέας γερμανικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το χρέος
Εργασιακά, μείωση αφορολογήτου, αντίμετρα, κεφαλαιακή θωράκιση τραπεζών και ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης.
Καθένα από αυτά τα κεφάλαια κρύβει μια μεγάλη πολιτική νάρκη.
«Αγκάθια» αποτελούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες καθώς πλέον θα απαιτείται πλειοψηφία 50% + 1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας.
Εξίσου δύσκολη είναι η εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.).