k3-11

Τα μηνύματα της Κριστίν Λαγκάρντ «πίσω από τις λέξεις»

Δημιουργία 13/10/17, 11:51
Της Βούλας Μαλαίνου

Το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ «δεν ζητάμε νέα μέτρα, μόνο εφαρμογή των συμφωνηθέντων», καθώς και τα «γκάζια» προς τους Ευρωπαίους εταίρους για το «καυτό» ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, «διαβάστηκε», ως «αβάντα» από το Μέγαρο Μαξίμου για τη δεδομένη χρονική στιγμή: ενόψει αφενός του αυριανού ραντεβού του διδύμου Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και της συνάντησης του πρωθυπουργού τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τη «Σιδηρά Κυρία» του Ταμείου και αφετέρου στην τελική ευθεία για την έναρξη της γ΄αξιολόγησης.

Πίσω από τις λέξεις, όμως, κρύβεται ένας «αστερίσκος» ως προς το ζήτημα της λήψης νέων μέτρων το 2018. «Αστερίσκο», που εμμέσως έβαλε η κυρία Λαγκάρντ, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίζει σαφέστατα ακόμη, αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του Ταμείου απέκρουσε προσωρινά τα σενάρια περί μέτρων το 2018, όπως αυτά προκύπτουν από την έκθεση του Ταμείου, το οποίο προβλέπει πλεόνασμα 2,2% για το επόμενο έτος έναντι 3,57% του κυβερνητικού στόχου.

Το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να επαναφέρει στο μέλλον το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων είναι «ανοιχτό», καθώς από τη μία η κυρία Λαγκάρντ περιμένει, τι «λαβράκι» θα βγει από τα stress tests των τραπεζών τον ερχόμενο Φεβρουάριο και από την άλλη, τι στάση θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ως προς το αίτημά της-«τελεσίγραφο» για τη ρύθμιση του χρέους και αν πράγματι, το πλεόνασμα του 2018 θα κινηθεί στο 2,2% ή ακόμα και κατώτερα από αυτό το επίπεδο.

Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση κινείται στην επικοινωνιακή «γραμμή» μια στο καρφί μια στο πέταλο για το ΔΝΤ, καθώς από τη μία οι χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ οδηγούν ξανά το Μαξίμου στο «αφήγημα» του «πολιτικού πολέμου» εις βάρος της Αριστεράς, με προπαγάνδα και καταστροφολογία εκ μέρους της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ και από την άλλη… ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι «μπορούμε και χωρίς το Ταμείο».

Μιλώντας στο Elliott School of International Affairs του George Washington University, με τίτλο «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;», Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απηύθυνε κάλεσμα στο ΔΝΤ να λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα. «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό προκαλεί αναστάτωση στις αγορές», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να πάρουν μία απόφαση». Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό «χρειαζόμαστε καθαρότητα και θα θέσουμε το θέμα στη Λαγκάρντ το Σάββατο», είπε.

Ο υπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τα Χριστούγεννα, όταν υποτίθεται με βάση τους στόχους Αθήνας και θεσμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Τώρα, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να επιστρατεύσει την επικοινωνιακή του τακτική όσον αφορά το ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο, «δείχνοντας» σε πολιτική στήριξη από τον πλανητάρχη. Αυτό θα αποτελέσει το επόμενο «αφήγημά» του  τόσο για να ελιχθεί στο τετ-α-τετ με την «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ όσο και για όταν θα κληθεί να δώσει μία «γεύση» στο… αριστερό του-πάνω από όλα-ακροατήριο για το τι αποκόμισε από τις κορυφαίες αυτές επαφές του στην Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, στα πιο… τεχνικά, θα λέγαμε, μέρη αναμένεται την ίδια χρονική στιγμή-πάνω κάτω-να επικεντρωθεί η συζήτηση του διδύμου Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την κυρία Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, λίγα 24ωρα πριν την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και οχτώ μέρες πριν την άνοδο των επικεφαλής των θεσμών. Οι υπουργοί θα επιχειρήσουν και να «στρώσουν» το κλίμα για το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα, αλλά και να εκμαιεύσουν, όσο μπορούν, συμπεράσματα για τη στάση που θα τηρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου στις επικείμενες διαβουλεύσεις με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Όσον αφορά τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την Ελλάδα, ως χώρα αξιόπιστη και γεωπολιτικά σταθερή, ειδικά εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, αλλά και να τονίσει την «αγάπη» της Αριστεράς για τις επενδύσεις, καθώς το «μενού» στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνει και επαφές με κορυφαίους «παίκτες» της αμερικανικής αγοράς.

Αμυντική συνεργασία, οικονομικές επενδύσεις, ενεργειακή ασφάλεια, ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί είναι στην «ατζέντα», με το Μαξίμου να προετοιμάζει κατάλληλα τον πρωθυπουργό, ύστερα μάλιστα από την πολιτική ήττα που ο ίδιος υπέστη στην ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου.

 

Αν σου άρεσε κάνε