Greece bailout negotiations failed

Ορατός ο φόβος (!) να «εκτροχιαστούν» τα χρονοδιαγράμματα

Δημιουργία 12/10/17, 14:40
Οι «οιωνοί» για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την «αφρόκρεμα» των θεσμών, τουλάχιστον προς το παρόν και μάλιστα πριν καν ξεκινήσουν κι επισήμως τα «όργανα» της γ’ αξιολόγησης , δεν είναι και οι καλύτεροι… Τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον προκαλούν «σύγκρυο» στην κυβέρνηση Τσίπρα ενόψει και του υπερατλαντικού ταξιδιού του πρωθυπουργού, ενώ σύσσωμοι οι δανειστές υπενθυμίζουν στην Αθήνα την «υπογραφή» της ως προς τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Από τον Γάλλο πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, τον Γάλλο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, τον υπό… αντικατάσταση πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έως και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η κυβέρνηση λαμβάνει συχνά πυκνά «σήμα» για εγρήγορση ως προς τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν θέσει ως deadline για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης το τέλος του τρέχοντος έτους. Ορόσημο στην πορεία αυτή είναι σαφώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, οπότε και το Μαξίμου επιδιώκει-όπως τουλάχιστον διαμηνύει-πως θα «κλειδώσει» η συμφωνία με τους θεσμούς.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, το οποίο με κάθε αφορμή υπενθυμίζουν οι θεσμοί βάζοντας «γκάζια» στην Αθήνα, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει σε… «υπερμαραθώνιους», αν θέλει να βγουν τα κουκιά ως προς το «καυτό» μέτωπο των προαπαιτούμενων, με την λίστα των εκκρεμοτήτων να παραμένει μακρά, καθώς μόλις οι 15 εκ των 95 δράσεων έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί.

Ακόμη κι αν το Ταμείο δεν ζητεί νέα μέτρα και για το 2018-«βλέπει» κενό ύψους 1,3% με βάση το εκτιμώμενο πλεόνασμα 2,2% για το επόμενο έτος έναντι 3,57% του κυβερνητικού στόχου-, όπως λένε οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον την επομένη της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τα δημοσιονομικά, και πάλι το ΔΝΤ ζητεί εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εδώ και τώρα!

Ουσιαστικά, οι δανειστές προκαταβάλλουν την κυβέρνηση, για να μην παιχτεί ξανά το «χαρτί» της καθυστέρησης, όπως έγινε με την προηγούμενη αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση που το Ταμείο ζητήσει και επίσημα τη λήψη και νέων μέτρων, ύψους 2 δις. ευρώ για το 2018, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να «τραβήξουν» περαιτέρω χρονικά…

Με δεδομένο δε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το μεγάλο «αγκάθι» και της γ’ αξιολόγησης, «κεφάλαιο» στο οποίο συγκαταλέγονται και οι συνδικαλιστές, υπάρχουν ακόμη δύο λόγοι για του οποίους τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ πιθανό να εκτροχιαστούν. Οι εσωκομματικές «τριβές» για το φιλοεπενδυτικό προφίλ, που «πουλάει» τώρα η κυβέρνηση, αλλά και τα επικοινωνιακά «παιχνίδια» με τους συνδικαλιστές-ενδεικτική η περίπτωση Λυμπερόπουλου του κλάδου των ταξί-είναι «σκηνές» από το μέλλον, όταν θα ανοίξει ο φάκελος «συνδικαλιστικός νόμος», με το Μαξίμου να ζητεί από την Κουμουνδούρου να χαλάσει σχέσεις με βασικούς ψηφοφόρους…

Και μπορεί η Ηρώδου Αττικού να πήρε τη “μάχη” για το Ελληνικό, φαινομενικά, ωστόσο το κατά πόσο θα μπουν μπροστά οι μηχανές για αυτή την κορυφαία επένδυση θα φανεί στην πράξη και στην πορεία, ενώ η αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ακόμη… νωπή στη μνήμη. Ειδικά μάλιστα μετά τις διαφοροποιήσεις ως προς το νομοσχέδιο της αλλαγής φύλου.

Ρέγκλινγκ: Σημαντικότερες οι μεταρρυθμίσεις από την έξοδο στις αγορές

Ξεκάθαρα μήνυμα για επίσπευση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων έστειλε, στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Πέμπτης από την Ουάσινγκτον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Peterson Institute for International Economicsκαι απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές και το κατά πόσο ο ESM θα την υποστηρίξει αν αποτύχει, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη 10 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος της και ένα μεγάλο ποσό βοήθειας να λάβει ακόμη. 

Σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικό βήμα η έκδοση ομολόγων τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια ότι η έξοδος θα είναι επιτυχής. 

Παρατήρησε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που απομένει να γίνει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές. 

«Πιο σημαντική από την στρατηγική έξοδος στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στην ίδια «γραμμή» και το ΔΝΤ

Παρόμοιο μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έστειλε και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους και αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον δε ζητά νέα μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά εμμένει στο να «πιαστούν» οι στόχοι του τρίτου μνημονίου.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα.

Αν σου άρεσε κάνε