Το επόμενο κρας τεστ για το «μαζί μέχρι τέλους» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Μαξίμου-Κουμουνδούρου
Η νευρικότητα του πρωθυπουργού για τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές «τριβές» με αφορμή την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη και την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» έγινε εμφανής καταρχήν στη Βουλή, με την παρέμβασή του την ημέρα της επίμαχης ψηφοφορίας, όταν ξέφυγαν οι τόνοι αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Την προηγούμενη, βέβαια της D-day, με άλλη παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να συνεχίσει το πολιτικό «μασάζ» που είχε νωρίτερα αρχίσει στους «διαφωνούντες» με το νομοσχέδιο Συριζαίους ο Σταύρος Κοντονής. Έτσι, κινήθηκε στη «γραμμή» του γνωστού επικοινωνιακού «αφηγήματος» της «αβύσσου που τον χωρίζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Τόνισε το ιδεολογικό χάσμα Αριστεράς-Δεξιάς πάνω σε ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα…
Το ερώτημα είναι, αν ο πρωθυπουργός έχασε χθες την ψυχραιμία του, γιατί ανησυχούσε αν θα τον στηρίξουν ή όχι οι μέχρι εκείνη την ώρα «αντάρτες» της Κουμουνδούρου και των ΑΝΕΛ ή γιατί φοβάται πλέον πως η συμπαγής-μέχρι πρότινος-κυβερνητική πλειοψηφία «ράγισε» τόσο πολύ, που ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τυχόν διαφοροποιήσεις σε μελλοντικές εξίσου κρίσιμες ψηφοφορίες;
Βέβαια, το «αντάρτικο» από τους ΑΝΕΛ, με πρώτο τον κυβερνητικό εταίρο που απουσίαζε (!) στη Βραζιλία, αλλά και των βουλευτών Θανάση Παπαχριστόπουλο-δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3-, Δημήτρη Καμμένου, Μαρίας Κόλλια, Βασίλη Κόκκαλη και Γιώργου Λαζαρίδης-καταψήφισαν τα άρθρα 1 – 7-, Κώστα Κατσίκη-που υπερψήφισε μόνο την τροπολογία και Έλενας Κουντουρά-καταψήφισε την τροπολογία-, ήταν θα λέγαμε και εκ του ασφαλούς, καθώς ακολούθησε της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην «καυτή» υπόθεση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη όσο και στο «χρυσό ταξίδι» του ίδιου στο Λονδίνο.
Από την άλλη, από τους πέντε αρχικά «συντρόφους», που είχαν εγείρει ενστάσεις για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη, τελικά μόνο η Γεωργία Γεννιά (Α' Πειραιά) τήρησε το «όχι» στο άρθρο 3, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την διαφωνία της για την «φυλομετάβαση» ανηλίκων.
Οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Μπόλαρης εκδήλωσαν την διαφωνία τους για το ίδιο θέμα δια της απουσίας τους, οπότε συμπεριλήφθηκαν στους 15 συνολικά απόντες, που όμως μαζί με σύσσωμο το Ποτάμι όρισαν και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Παράλληλα, διαφοροποίηση υπήρξε και από την βουλευτή Β' Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, που καταψήφισε την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αλλά και οι μουσουλμάνοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεΐμπέκ, για άλλους λόγους.
Η τελική στάση των Συριζαίων, που αρχικά διαφωνούσαν, δείχνει μεν ότι το «μασάζ» Κοντονή και Τσίπρα έπιασε τόπο ανοίγει δε «παράθυρο» σε ανάλογες «διαρροές», όταν ξεκινήσει η γ΄αξιολόγηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο». Κι αυτό γιατί, αν η ιδεολογία πάει περίπατο μπροστά στην επιδίωξη για την πολιτική καρέκλα, τότε όταν θα θιγούν οι σχέσεις βουλευτών με επιλεκτικές επαγγελματικές-κοινωνικές ομάδες, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει, αν θα υπάρξουν και ποιες θα είναι οι εσωκομματικές συνέπειες.
Αυτό είναι που αγχώνει τον κ. Τσίπρα, σχολιάζουν στο «xrimaonline.gr» πολιτικοί παράγοντες, είναι ότι «πετάει» για Ουάσινγκτον, ενώ το κλίμα είναι βαρύ… εσωκομματικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός «ποντάρει» τα μέγιστα επικοινωνιακά για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται το ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και εν μέσω πληροφοριών για λήψη και νέων μέτρων το 2018, τις οποίες έχει επιβεβαιώσει το ΥΠΟΙΚ.
Αν και η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου ως προς το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι τουλάχιστον «πανηγυρική», εντούτοις η ενημέρωση Θεοπφάτου-Ζαχαριάδη ότι οι διαφοροποιήσεις βουλευτών θα αποτελέσουν θέμα προς συζήτηση σε επίπεδο κομματικών οργάνων, αποδεικνύει πως… η Ηρώδου Αττικού έχει πράγματι θορυβηθεί!
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, όπως έχει γράψει και παλαιότερα το «xrimaonline.gr», είναι πως οι ισορροπίες Μαξίμου-Κουμουνδούρου έχουν «κλονιστεί» από το περασμένο καλοκαίρι, όταν φημολογήθηκε ότι ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε κυβερνητικό «λίφτινγκ», το οποίο όμως τελικά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον δικό του κομματικό μηχανισμό, αν και μερικώς προς το παρόν.
Η κατάσταση δε εντάθηκε με το φιλοεπενδυτικό προφίλ που «πουλάει» τώρα η Αριστερά, κόντρα στους «συντρόφους», που παρουσιάζουν αλλεργικό «σοκ» με τις αποκρατικοποιήσεις, «φάκελος» που ανοίγει οσονούπω…
Η «θηλιά» του ΔΝΤ σε εργασιακά, κοινωνικά επιδόματα και συνδικαλιστικό νόμο ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι στο «Χ», επισημαίνοντας πως η γ’ αξιολόγηση θα είναι το επόμενο μεγάλο κρας τεστ τόσο για τη «συντροφικότητα» της Αριστεράς όσο για το «μαζί μέχρι τέλους» των κκ. Τσίπρα-Καμμένου.